Sjednica
1

Vijeće ministara BiH usaglasilo zakonske odredbe za izbor policijskih službenika u Odbor za žalbe

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine kojim se detaljnije pojašnjava izbor policijskih službenika u Odbor za žalbe policijskih službenika.

Razlog za donošenje ovog zakona je uočena neusaglašenost zakonskih odredbi koje propisuju izbor policijskih službenika u sastav Odbora za žalbe policijskih službenika. Utvrđenim Prijedlogom zakona definirano je da svako policijsko tijelo BiH koje ima status upravne organizacije predlaže ministru sigurnosti BiH po dva policijska službenika za članove Odbora za žalbe, od kojih će ministar predložiti četiri policijska službenika Vijeću ministara BiH na izbor i imenovanje. Prilikom predlaganja članova Odbora za žalbe, vodit će se računa o ravnomjernoj zastupljenosti spolova.

Ministarstvo sigurnosti uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da nastavi s aktivnostima u vezi s implementacijom dokumenta "Pregled odbrane" prema utvrđenoj planskoj dinamici. Plan implementacije "Pregleda odbrane" predviđa dvije faze. Faza 1 je priprema za implementaciju Plana i odnosi se na period od 1. 3. 2017. do 30. 11. 2017. godine, a Faza 2 je implementacija plana na period nakon aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Ključne aktivnosti Faze 1 obuhvataju izradu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva odbrane BiH, izradu Studije razvoja svih perspektivnih lokacija u skladu s novom organizacijom i razmještajem Oružanih snaga BiH te odobrenje knjiga lične i materijalne formacije Zajedničkog štaba OSBiH, komandi i jedinica OSBiH. U toku je implementacija Faze 1 koja se, uz početno kašnjenje zbog potrebe iznalaženja optimalnog rješenja za definiranje prijedloga ličnih i materijalnih formacija OSBiH, provodi u okviru utvrđene planske dinamike i ne očekuje se prekoračenje planiranih krajnjih termina.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Memorandumom su predviđene aktivnosti na unapređenju i proširenju međusobne saradnje nadležnih institucija BiH i Crne Gore u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, posebno u cilju stvaranja boljih uvjeta za razvoj bilateralne saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, razmjene iskustava u reformiranju ovog sektora i ostvarenju različitih naučnih i ekonomskih kontakata. Prepoznata je potreba za razmjenom informacija, iskustava i primjera dobre prakse radi razvijanja saradnje u skladu sa zakonodavstvom i institucionalnim okvirima u oblastima od zajedničkog interesa u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Prijedlog za zaključivanje Memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Utvrđen je i Prijedlog za zaključivanje Sporazuma o Projektu tehničke saradnje Jačanje kapaciteta za upravljanje i smanjenje rizika od katastrofa (DRRM) i uvođenje praksi prilagođavanja klimatskim promjenama (CCA) u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu.

Radi se o regionalnom projektu u okviru kojeg će tehničku pomoć za provedbu pružiti Međunarodna organizacija za poljoprivredu (FAO) pri Ujedinjenim narodima, a na zahtjev Vijeća ministara BiH i vlada Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Prijedlog za zaključivanje Sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o realizaciji Okvirne strategije za provedbu Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) u Bosni i Hercegovini (2015 – 2018) za period juli 2015. – decembar 2016. godine.

U izvještajnom periodu Bosna i Hercegovina bilježi napredak u postizanju većine ciljeva i mjera. Evidentirano je poboljšanje u pogledu donošenja rodno osjetljivih politika u svim sektorima, čime se postavljaju temelji uspješnije prevencije nasilja i napretka u stanju ravnopravnosti spolova u BiH.

U narednom periodu Okvirna strategija treba biti prepoznata od svih nivoa vlasti u BiH kao strateško-programski dokument koji određuje prioritete i aktivnosti u provedbi Istanbulske konvencije te treba biti integrisana u programe rada organa izvršne vlasti. Potrebno je uspostaviti tijelo za upravljanje i koordinaciju Okvirne strategije i ujednačiti rješenja u entitetskom zakonodavstvu u domenu pravnog tretiranja nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

U Okvirnoj strategiji nevladine organizacije (NVO) prepoznate su kao strateški partneri te su izabrane kao izvođači za implementaciju projekata u ukupnoj vrijednosti grantova od 50.000 KM. Također, do sada im je alocirano više od 650.000 KM u okviru SIDA-UN Women projekta Standardi i angažman za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici u BiH. Zabilježen je i značajan angažman NVO-a u provođenju kampanja u javnosti za skretanje pažnje na problem nasilja nad ženama i potrebu prijavljivanja nasilja. Provedene su i edukacije profesionalaca u organima državne uprave, policijskim agencijama, zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite te obrazovnim ustanovama, kojima je obuhvaćeno više od 2.200 osoba.

Ostvaren je napredak u uspostavljanju strukturiranog i institucionalnog partnerstva sa nevladinim sektorom. U decembru 2015. godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice potpisalo je Sporazum o saradnji sa Sigurnom mrežom – mrežom 22 NVO iz cijele BiH, koja okuplja svih devet sigurnih kuća.

Na sjednici je razmotren i usvojen Izvještaj o međunarodnoj pomoći za sektor poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja 2016. u Bosni i Hercegovini, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvještaj sadrži podatke koji omogućavaju zainteresiranim stranama bolji uvid u aktivnosti institucija u Bosni i Hercegovini i aktivnosti međunarodnih donatora i ima za cilj da pomogne u identifikaciji potreba poljoprivrednog sektora u ostvarivanju planiranih sektorskih ciljeva. Također, cilj je da pomogne potencijalnim donatorima u kreiranju njihovih planova i definiranju prioriteta za podršku i ulaganja u sektor poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja u skladu sa strateškim prioritetima u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju se navodi da se u sektoru poljoprivrede i dalje osjećaju posljedice nedostatka donatorskih sredstava, posebno onih iz Evropske unije. Nedovoljno izgrađeni institucionalni kapaciteti na svim nivoima vlasti u BiH zbog nedostatka tehničke pomoći dodatno slabe, a pored otežane mogućnosti za praćenje promjena u zakonodavstvu EU, bez tehničke podrške gubi se i mreža saradnje, kako sa zemljama EU, tako i sa zemljama iz regije. Sve to, kao i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za posljedicu može imati pad konkurentnosti poljoprivrednog sektora te otežan izvoz poljoprivrednih proizvoda a zbog neusvajanja standarda i modernizacije sektora u skladu sa evropskim standardima. Postoji mogućnost da se slučaj ulaska Hrvatske u EU ponovi i sa drugim zemljama iz CEFTA sporazuma prije njihovog priključenja EU a koje su u pogledu dostizanja standarda EU ispred BiH koja, ukoliko nastavi ovim tempom, neće moći ispuniti uslove izvoza.

Imajući u vidu navedeno, kao prioritet se postavlja donošenje Strateškog plana ruralnog razvoja BiH, kao i postizanje političkog dogovora o IPARD strukturi kako bi sredstva iz IPA II programskog perioda nakon 2017. godine bila dostupna i za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo Odluku o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2017. godini. Plan obuhvata prijem, odnosno školovanje i zapošljavanje kadeta u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH. Sredstva za isplatu naknade kadetima te za finansiranje zapošljavanja policijskih službenika osiguravaju se u budžetima SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Ostala srеdstva potrebna za školovanje kadeta osiguravaju se u budžetu Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.