{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH: Tražiti modalitete saradnje za izvoz u Rusiju

F
3.8.2015. u 17:06
0
7
Vijeće ministara BiH: Tražiti modalitete saradnje za izvoz u Rusiju
0
Vijeće ministara BiH: Tražiti modalitete saradnje za izvoz u Rusiju
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas na sjednici prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt Regionalni vodovod Plava voda) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 11 miliona eura.
Projekt će osigurati dugoročno, kontinuirano i kvalitetno vodosnabdijevanje za pet općina, i to za Travnik, Zenicu, Novi Travnik, Vitez i Busovaču, od čega će korist imati oko 250.000 stanovnika ovih općina te privrednici u ovom dijelu BiH.

Evropska banka za obnovu i razvoj daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu od 11 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu s alokacijom na Federaciju BiH.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt ugovora s osnovama za njegovo zaključivanje.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2015. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje.

Ovom odlukom, kao i ranijih godina, ponavlja se količina tarifnih kvota u 2015. godini od 50.000 tona za korištenje u kapacitetima instaliranim u BiH do 31. 12. 2015. godine.

Uvezeni šećer će biti iskorišten za preradu na kapacitetima instaliranim u BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa sastanka kopredsjedavajućih Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora da preduzme potrebne aktivnosti na formiranju pregovaračkog tima za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Ruske Federacije (klirinški dug bivšeg SSSR-a prema BiH i dug BiH za ruski plin u periodu 1992-1995. godine).

Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da radi na provođenju aktivnosti dogovorenih nu sastanku kopredsjedavajućih Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Riječ je, između ostalog, o traženju modaliteta za izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u Rusku Federaciju, razvoju saradnje u oblastima od obostranog interesa (energetika i poljoprivreda) te ugovornom definiranju saradnje u određenim oblastima, kao što su turizam i zapošljavanje.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je Informaciju Bosne i Hercegovine UN CEDAW Komitetu prema stavu zaključnih zapažanja na kombinirani četvrti i peti periodični CEDAW izvještaj BiH, koja sadrži preduzete mjere koje se odnose na pitanja žena u postkonfliktnim situacijama i oblasti zapošljavanja.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će usvojenu informaciju dostaviti direktno Sekreterijatu UN CEDAW Komiteta, o čemu će obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Informacija, između ostalog, sadrži preduzete aktivnosti nadležnih institucija u BiH u oblasti unapređenja institucionalnog i političkog okvira za promoviranje ravnopravnosti spolova te osiguravanje primjene međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH imenovalo je ministra civilnih poslova Adila Osmanovića za koordinatora za popis u ime Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH razriješilo je Mlađena Božovića dužnosti direktora Fonda za povratak, zbog isteka mandata 29.4.2015. godine, a za v.d. direktora, do okončanja konkursne procedure za izbor direktora, imenovan je Nebojša Švraka, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: