{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH: Tražiti modalitete saradnje za izvoz u Rusiju

F
3.8.2015. u 17:06
0
7
Vijeće ministara BiH: Tražiti modalitete saradnje za izvoz u Rusiju
0
Vijeće ministara BiH: Tražiti modalitete saradnje za izvoz u Rusiju
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas na sjednici prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt Regionalni vodovod Plava voda) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 11 miliona eura.
Projekt će osigurati dugoročno, kontinuirano i kvalitetno vodosnabdijevanje za pet općina, i to za Travnik, Zenicu, Novi Travnik, Vitez i Busovaču, od čega će korist imati oko 250.000 stanovnika ovih općina te privrednici u ovom dijelu BiH.

Evropska banka za obnovu i razvoj daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu od 11 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu s alokacijom na Federaciju BiH.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt ugovora s osnovama za njegovo zaključivanje.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2015. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje.

Ovom odlukom, kao i ranijih godina, ponavlja se količina tarifnih kvota u 2015. godini od 50.000 tona za korištenje u kapacitetima instaliranim u BiH do 31. 12. 2015. godine.

Uvezeni šećer će biti iskorišten za preradu na kapacitetima instaliranim u BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa sastanka kopredsjedavajućih Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora da preduzme potrebne aktivnosti na formiranju pregovaračkog tima za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Ruske Federacije (klirinški dug bivšeg SSSR-a prema BiH i dug BiH za ruski plin u periodu 1992-1995. godine).

Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da radi na provođenju aktivnosti dogovorenih nu sastanku kopredsjedavajućih Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Riječ je, između ostalog, o traženju modaliteta za izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u Rusku Federaciju, razvoju saradnje u oblastima od obostranog interesa (energetika i poljoprivreda) te ugovornom definiranju saradnje u određenim oblastima, kao što su turizam i zapošljavanje.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je Informaciju Bosne i Hercegovine UN CEDAW Komitetu prema stavu zaključnih zapažanja na kombinirani četvrti i peti periodični CEDAW izvještaj BiH, koja sadrži preduzete mjere koje se odnose na pitanja žena u postkonfliktnim situacijama i oblasti zapošljavanja.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će usvojenu informaciju dostaviti direktno Sekreterijatu UN CEDAW Komiteta, o čemu će obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Informacija, između ostalog, sadrži preduzete aktivnosti nadležnih institucija u BiH u oblasti unapređenja institucionalnog i političkog okvira za promoviranje ravnopravnosti spolova te osiguravanje primjene međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH imenovalo je ministra civilnih poslova Adila Osmanovića za koordinatora za popis u ime Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH razriješilo je Mlađena Božovića dužnosti direktora Fonda za povratak, zbog isteka mandata 29.4.2015. godine, a za v.d. direktora, do okončanja konkursne procedure za izbor direktora, imenovan je Nebojša Švraka, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: