BiH
0

Vijeće ministara BiH suspendovalo Dušana Gavrana

Klix.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Komisije za razminiranje u BiH, donijelo je Rješenje o preventivnoj suspenziji direktora Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) Dušana Gavrana

Pomoćnik direktora za operacije u BHMAC-u Milan Reza je ovlašten da privremeno obavlja poslove direktora za vrijeme dok se vodi postupak protiv Gavrana pred nadležnim sudom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Gavran je uhapšen u aprilu ove godine zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja. Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva BiH "osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja poklona ili drugog oblika koristi i falsifikovanja službene isprave".

Na ročištu Suda BiH održanom 24. aprila državni tužilac Emir Neradin prezentirao je izjave brojnih svjedoka o davanju mita Gavranu, jer ih je, kako je istaknuto, kao apsolutni nadzor u oblasti deminiranja, ucjenjivao za brojne projekte. Na teret mu se još stavlja namještanje javnih licitacija za prodaju vozila. Također, sumnja se da je namjestio prodaju između 30 i 40 automobila te da je razlikama u cijeni ovih vozila uzimao na stotine hiljada maraka.