{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH: Rashodi institucija manji za 6,6 miliona KM

S
8.12.2014. u 15:47
0
1
Vijeće ministara BiH: Rashodi institucija manji za 6,6 miliona KM
0
Vijeće ministara BiH: Rashodi institucija manji za 6,6 miliona KM
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojio je danas Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar–septembar, u kojem se navodi da ukupno izvršeni rashodi institucija BiH iznose 631.644.608 KM ili 66 posto, i manji su za oko 6,6 miliona KM ili jedan posto zbog smanjenih kapitalnih izdataka u odnosu na isti period prethodne godine.
Ukupno ostvareni prihodi i podrške za finansiranje institucija u prvih devet mjeseci ove godine iznose 726.249.537 KM ili 77 posto u odnosu na planiranih 950.000.000 KM, saopšteno je iz Vijećaa ministara BiH nakon 114. sjednice.

U saopštenju se navodi da su institucije Bih ispunile sve uslove iz Pisma namjere za realizaciju stand-by aranžmana s MMF-om iz 2012. godine, i da su nastavile s uštedama na platama, toplom obroku, regresu, dnevnicama i materijalnim troškovima, a nova zapošljavanja ograničena su odlukama Vijeća ministara BiH samo za nove institucije u ovoj godini.

Sve dospjele obaveze po osnovu inostranih kreditnih zaduženja uredno su izmirene, a ukupna suma realizovanih isplata iznosila je 557.179.079 KM.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabavke, donio je Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, kojom se želi podržati domaća privreda i podstaći konkurentnost poslovne zajednice prilikom učešća na konkursima za dobijanje poslova na tržištu BiH.

Prema toj odluci, domaće ponude bit će snižene u odnosu na inostrane u sljedećih pet godina, pa će tako u 2015. i 2016. godini preferencijalni faktor za ugovore koji se dodjeljuju iznositi 15 posto, od 2017. do 2018. godine 10 posto, a u 2019. godini pet posto.

Primjena preferencijalnog tretmana je isključena prema zemljama potpisnicama Dodatka jedan Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini – konsolidovana verzija CEFTA 2006.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti donesena je Odluka o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, kojom je definisano da stranac prilikom ulaska u BiH mora raspolagati sa 150 KM ili protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH.

Usvojena je i Informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o preuzimanju propisa iz oblasti organske proizvodnje u BiH, a nadležnim institucijama preporučeno je da nastave aktivnosti na razvoju zakonodavstva u ovoj oblasti i njegovu usklađivanju s propisima EU.

U Federaciji BiH i Brčko distriktu trenutno nema zakonodavstva koje uređuje oblast organske proizvodnje, dok je u Republici Srpskoj na snazi Zakon o organskoj proizvodnji, koji je usvojen 15. februara 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: