|

Vijeće ministara BiH: Rashodi institucija manji za 6,6 miliona KM

Vijeće ministara BiH: Rashodi institucija manji za 6,6 miliona KM
0
S
SRNA
8.12.2014. u 15:47
1
komentara
0

dijeljenja
Vijeće ministara BiH: Rashodi institucija manji za 6,6 miliona KM Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojio je danas Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar–septembar, u kojem se navodi da ukupno izvršeni rashodi institucija BiH iznose 631.644.608 KM ili 66 posto, i manji su za oko 6,6 miliona KM ili jedan posto zbog smanjenih kapitalnih izdataka u odnosu na isti period prethodne godine.
Ukupno ostvareni prihodi i podrške za finansiranje institucija u prvih devet mjeseci ove godine iznose 726.249.537 KM ili 77 posto u odnosu na planiranih 950.000.000 KM, saopšteno je iz Vijećaa ministara BiH nakon 114. sjednice.

U saopštenju se navodi da su institucije Bih ispunile sve uslove iz Pisma namjere za realizaciju stand-by aranžmana s MMF-om iz 2012. godine, i da su nastavile s uštedama na platama, toplom obroku, regresu, dnevnicama i materijalnim troškovima, a nova zapošljavanja ograničena su odlukama Vijeća ministara BiH samo za nove institucije u ovoj godini.

Sve dospjele obaveze po osnovu inostranih kreditnih zaduženja uredno su izmirene, a ukupna suma realizovanih isplata iznosila je 557.179.079 KM.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabavke, donio je Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, kojom se želi podržati domaća privreda i podstaći konkurentnost poslovne zajednice prilikom učešća na konkursima za dobijanje poslova na tržištu BiH.

Prema toj odluci, domaće ponude bit će snižene u odnosu na inostrane u sljedećih pet godina, pa će tako u 2015. i 2016. godini preferencijalni faktor za ugovore koji se dodjeljuju iznositi 15 posto, od 2017. do 2018. godine 10 posto, a u 2019. godini pet posto.

Primjena preferencijalnog tretmana je isključena prema zemljama potpisnicama Dodatka jedan Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini – konsolidovana verzija CEFTA 2006.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti donesena je Odluka o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, kojom je definisano da stranac prilikom ulaska u BiH mora raspolagati sa 150 KM ili protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH.

Usvojena je i Informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o preuzimanju propisa iz oblasti organske proizvodnje u BiH, a nadležnim institucijama preporučeno je da nastave aktivnosti na razvoju zakonodavstva u ovoj oblasti i njegovu usklađivanju s propisima EU.

U Federaciji BiH i Brčko distriktu trenutno nema zakonodavstva koje uređuje oblast organske proizvodnje, dok je u Republici Srpskoj na snazi Zakon o organskoj proizvodnji, koji je usvojen 15. februara 2013. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...