BiH
8

Vijeće ministara BiH: Prioritet zakon o budžetu

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić s ministrima novog saziva Vijeća ministara održao je danas radno-konsultativni sastanak, na kojem je razgovarano o prioritetnim zadacima Vijeća.

Zvizdić je naglasio da je izrada zakona o budžetu institucija BiH prioritet novog saziva Vijeća ministara BiH.

Na sastanku je dogovoreno da se hitno izvrši analiza postojećeg nacrta budžeta u svim ministarstvima kako bi se što prije došlo do prijedloga budžeta.

Na sastanku je razgovarano o modalitetima izrade programa rada Vijeća ministara BiH s posebnim fokusom na prioritete koji se namjeravaju ispuniti u prvih 100 dana rada.

Program rada sadržavat će strateška usmjerenja i opredjeljenja Vijeća ministara BiH i bit će fokusiran na aktuelne ekonomske probleme Bosne i Hercegovine, poput reguliranja pozicije mljekarske proizvodnje i ostalih roba animalnog porijekla.

Tokom sastanka razmatrani su reformski zadaci za ubrzanje euroatlantskih integracija BiH i unapređenje ekonomije u BiH, kao i druga pitanja iz nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali zamjenici predsjedavajućeg i ministri finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa Slavko Matanović, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, ministar pravde Josip Grubeša, ministar sigurnosti Dragan Mektić, ministrica odbrane Marina Pendeš te generalni sekretar Zvonimir Kutleša, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.