{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH ponovo predložilo povećanje akciza, odlučuju državni parlamentarci

24.11.2017. u 15:46
22
69
Vijeće ministara BiH ponovo predložilo povećanje akciza, odlučuju državni parlamentarci
22
Vijeće ministara BiH ponovo predložilo povećanje akciza, odlučuju državni parlamentarci
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama BiH, kojim je predviđeno povećanje akciza. Riječ je o ispunjavanju zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda koji ranije nije dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama BiH usvojen je na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a protiv njega danas su glasali ministri iz Saveza za promjene.

Današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije prisustvovao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP). Protiv zakona nije glasao ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko iako je ranije SBB saopćio kako oni ne podržavaju povećanje nameta građanima BiH.

Podsjećamo, jedan od uslova za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a je usvajanje seta zakona o povećanju akciza. Međunarodna zajednica ne odustaje od ovog zahtjeva i izvjesno je da nema namjeru ni odustati.

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, a koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.

Ovo će biti peti put da Parlamentarna skupština BiH raspravlja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza.

Četiri puta parlamentarci iz reda SDP-a, HDZ-a 1990, DF-a, A-SDA, SDS-a, BPS-a i Nezavisnog bloka nisu podržali povećanje akciza. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio je prije nekoliko mjeseci da ni SBB neće podržati usvajanje ovog prijedloga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: