Završena sjednica
369

Vijeće ministara BiH osiguralo dodatna sredstva za povratak izbjeglih i raseljenih

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o preraspodjeli sredstava iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u budžet Fonda za povratak Bosne i Hercegovine.

Zakonom o Budžetu za 2018. godinu Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH odobrena su sredstva za grant "Finansiranje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma" u iznosu 2.131.000 KM. S obzirom na to da je Ministarstvo zajedno s Fondom za povratak već udružilo sredstva u iznosu 2.000.000 KM, ovom odlukom se Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice odobrava preraspodjela dodatnih 131.000 KM Fondu za povratak za ovu namjenu.

Za realizaciju Odluke zadužuju se Ministarstvo finansija i trezora BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Fond za povratak BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog drugog amandmana na Sporazum o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi sa Regionalnim stambenim programom i u vezi sa drugim potprojektom u okviru Programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini sa Osnovama za zaključivanje navedenog amandmana.

Budući da su troškovi drugog potprojekta u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja "Osiguravanje stambenih rješenja za 780 domaćinstava za povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju u BiH" veći od prvobitno procijenjenih, Skupština donatora odobrila je povećanje iznosa granta za 1.000.000 eura. Sredstva će biti korištena za projektiranje 235 kuća i projektiranje / revidiranje projekata za 380 stanova i mjere tehničke održivosti za izgradnju / obnovu infrastrukture električne energije i vodosnabdijevanja koja se ne nalazi na lokaciji u okviru potprojekata.

Ovim će se u okviru potprojekta osigurati pomoć po principu "ključ u ruke" za 750 izbjeglih, interno raseljenih i povratničkih porodica (370 u FBiH i 380 u RS), te izgradnje, proširenja 30 kuća za lokalnu integraciju izbjeglica iz Hrvatske. Zadužuje se Ministarstvo finansija i trezora BiH da Prijedlog drugog amandmana uputi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru sa prijedlogom da se za potpisnika odredi ministar finansija i trezora BiH.