Održana sjednica
12

Vijeće ministara BiH odobrilo kupovinu zgrade za smještaj Ureda za reviziju

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo je Odluku o odobravanju kupovine, odnosno nabavke objekta za potrebe smještaja Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ovom odlukom odobrava se kupovina / nabavka objekta za potrebe smještaja Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, minimalne površine do 1.200 m² i nabavne vrijednosti do 5.000.000,00 KM.

U okviru Odluke imenovana je Komisija za provedbu postupka kupovine / nabavke objekta za potrebe smještaja Ureda za reviziju institucija BiH u Sarajevu.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Crne Gore. Tromeđa je zajednička tačka granica katastarskih općina: Sočice (Republika Srbija), Poblaće (Crna Gora) i Đakovići /Zaborak/ (Bosna i Hercegovina), koja se nalazi u mjestu Zelena Glava, gdje će biti postavljena odgovarajuća tromeđna granična oznaka.

Tromeđa je određena na osnovu dokumentacije o bivšim međurepubličkim granicama, kojom raspolažu potpisnice ovog protokola.

Ministarstvo civilnih poslova dostavit će Prijedlog protokola sa izvještajem o okončanom postupku pregovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o zastupniku / agentu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava i Uredu zastupnika / agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

U cilju usklađivanja sa odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Odlukom o razvrstavanju radnih mjesta i kriterijima za opis poslova radnih mjesta u institucijama BiH za zastupnika mogu biti imenovane osobe koje imaju završen pravni fakultet i položen pravosudni ispit, iskustvo u zastupanju pred sudovima u BiH ili drugim pravosudnim organima u trajanju od najmanje pet godina, iskustvo u zaštiti ljudskih prava i sloboda, te aktivno znanje engleskog ili francuskog jezika. Za vršioce dužnosti zastupnika / agenta imenovane su Monika Mijić, Belma Skalonjić i Vanja Bjelica - Prutina do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice raspisat će javni konkurs za izbor zastupnika / agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava.