BiH
6

Utvrđen zakon o carinskoj politici BiH

Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini u cilju usklađivanja sa carinskim propisima Europske unije (EU)

Ovim će se stvoriti uvjeti za brzu, efikasnu i dosljednu implementaciju europskih carinskih pravila u praksi, što je i jedna od obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Riječ je o sveobuhvatnom zakonu usklađenim sa Carinskim zakonom Europske unije, koji sadrži 279 članaka.

Prema Prijedlogu zakona, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine nadležna je za izdavanje dokaza o nepreferencijalnom porijeklu robe, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će nadležno za naknadnu kontrolu izdatih dokaza o nepreferencijalnom podrijetlu.

Posebnim propisom kojeg donosi Vijeće ministara BiH regulisat će se sva pitanja u vezi s nepreferencijalnim porijeklom robe.

Nacrt ovog zakona ranije je predstavljen na web stranici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, čime je proveden postupak javnih konsultacija.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku, saopćeno je iz službe za informisanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.