Ko blokira rad?
10

Vijeće ministara BiH ne zasjeda duže od mjesec, blokada izvršne i zakonodavne vlasti

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine duže od mjesec nije održalo redovnu sjednicu.

Posljednja redovna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je 4. aprila 2019. godine. Državna izvršna vlasti je u međuvremenu održala četiri vanredne sjednice na kojima je donijela samo sedam odluke.

Vanredna telefonska sjednica održana je 15. aprila 2019. godine i na njoj je donesena odluka da se utorak, 16. april 2019. godine, proglasi Danom žalosti u BiH zbog tragične smrti četiri zaposlenice OŠ "Kovačići" u Sarajevu. Vijeće ministara BiH održalo je telefonsku sjednicu i 26. aprila 2019. godine, a na kojoj je donijelo odluku o odobravanju zajedničke prodaje zgrade Ambasade bivše SFRJ u Bonnu i dalo saglasnost za organizovanje glasanja državljana Republike Hrvatske i Republike Bugarske u BiH na Evropskim izborima.

Vanredna telefonska sjednica državne izvršne vlasti održana je 8. maja 2019. godine i na njoj je Vijeće ministara BiH usvojilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu (Projekt Koridor 5C – obilaznica Doboj) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijednog 210 miliona eura.

Posljednja vanredna (telefonska) sjednica održana je jučer i na njoj je zaduženo Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane BiH za postupanje u skladu sa Zaključkom 2. redovne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, data je saglasnost za glasanja državljana Republike Slovenije, Rumunije i Republike Poljske u Bosni i Hercegovini, a povodom održavanja izbora za članove Evropskog parlamenta i doneseno je rješenje o imenovanju Arijane Regoda-Dražić za predsjednika Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine na mandatni period od jedne godine, počev od l. juna 2019. godine.

U ovom trenutku može se reći kako je kompletna vlast na nivou države BiH u blokadi s obzirom na to da se ne održavaju sjednice Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH (državna izvršna vlast), kao ni sjednice Parlamentarne skupštine BiH (zakonodavna vlast).

Krivicu za blokade rada Zastupničkog doma PSBiH snose zastupnici SNSD-a koji odbijaju učestvovati u radu sve dok Zoran Tegeltija ne bude imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Dobar dio odgovornosti je i na predsjedavajućoj Zastupničkog doma PSBiH Borjani Krišto koja uopće ne saziva sjednice državnog organa zakonodavne vlasti.

Što se tiče nerada Predsjedništva BiH, u toj instituciji krivicu snosi predsjedavajući Milorad Dodik koji ne saziva sjednice iz istog razloga iz kojeg SNSD-ovi zastupnici blokiraju rad Parlamentarne skupštine BiH.

Još uvijek nije poznato šta je razlog nezasjedanja Vijeća ministara BiH s obzirom na to da još uvijek aktuelni sastav državne vlade čine ministri iz reda SDA, HDZ-a i Saveza za promjene. Dakle, bez SNSD-a. Postoji mogućnost da se neko od koalicionih partnera iz mandata 2014.-2018. protivi sazivanju sjednice.