Osuđen 2010.
110

Vijeće ministara BiH imenovalo osuđenika za člana Centra za priznavanje dokumenata

A. D.
Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 26. septembra za člana Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja imenovalo i Bojana Golića koji je 2010. godine osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

Golić je osuđen u aferi "Medicinska elektronika" u Banjoj Luci nakon što je sporazumno priznao krivicu Specijalnom tužilaštvu RS-a da je počinio krivično djelo nesavjesnog rada u službi.

Tereti ga se da je kao direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske nanio štetu RS-u za najmanje 1,3 miliona KM. Među optuženima je bio i Mile Radišić, kum tadašnjeg predsjednika RS-a i današnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ipak, Radišić i još troje optuženih su nakon toga oslobođeni.

Izvještaj sa sjednice Vijeća ministara
Izvještaj sa sjednice Vijeća ministara

Prema ranijem pisanju Centra za istraživačko novinarstvo, u decembru 2010. godine Golić je nastavio raditi kao državni službenik u Komisiji za izbor i testiranja u Agenciji za državnu službu (ADS).

Golić je kasnije unaprijeđen u šefa Grupe za prijave i testiranje i jednog od rukovodećih ljudi agencije. Činjenica da je osuđen na četveromjesečnu kaznu zatvora zbog nesavjesnog rada nije bila prepreka za rad i napredak u karijeri, jer u državnoj službi ne može raditi jedino čovjek koji je osuđen na najmanje šest mjeseci zatvora ili se protiv njega trenutno vodi krivični postupak.

Inače, Vijeće ministara je 26. septembra, pored Golića, iz reda nacionalnih manjina izabralo Ivanu Novaković, iz reda hrvatskog naroda Helenu Lončar, a iz reda bošnjačkog naroda Aidu Durić i Bakira Mehića.

Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da u saradnji s Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pripremi akte o imenovanju i razrješenju dosadašnjih članova, s danom donošenja za potpisivanje i objavu u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine. Članovi Upravnog odbora Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja biraju se na mandat od tri godine.