Demokratski omladinski pokret
0

'Vijeće ministara BiH finansira nacionalizam'

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Demokratski omladinski pokret protivi se odluci koju je Ministarstvo civilnih poslova BiH donijelo, a koja se tiče finansiranja udruga u BiH smatrajući da je ovakvom odlukom omogućeno finansiranje udruga "koje svjesno i javno rade na podjeli BiH i promovišu nacionalizam i fašizam".

U saopćenju za javnost Pokret objašnjava da je Ministarstvo, "uz blagoslov Vijeća ministara BiH" odobrilo finansijska sredstva za neke od ovih udruga te se Pokret protivi situaciji u kojoj se novcem poreskih obveznika BiH finansiraju udruge koje ne priznaju zajedničku domovinu i koji pozivaju na mržnju, podjele i na kraju krajeva na novi rat.

-Pozivamo Ministarstvo i Vijeće ministara BiH da sačuvaju obraz i ponište ovu nemoralnu odluku te da sredstva usmjere siromašnim i onima koji ovu ekonomsku krizu jedva preživljavaju. U protivnom pokrenuti ćemo veliku uličnu akciju i peticiju u svim gradovima BiH za smjenu ministra Safeta Halilovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikolu Špirića.

-Ministarstvo je Udrugi ''Croatia Libertas'' koja javno poziva na nezavisnost tzv. ''Herceg-Bosne'' i koja proglašava početak velike Hrvatske, odobrilo respektabilnu svotu novca za projekat ''Sigurna kuća'', dok su drugi projekti koji imaju za cilj iskorak ka EU ili uspostavljanja dijaloga mladih u BiH odbijena, stoji u saopćenju.

Pokret poziva i Ministarstvo pravde BiH da reevidentira podatke registracija, jer je naziv udruge ''Croatia Libertas'' protivan zakonu o udrugama i zakladama BiH.

-Ako se moglo dopustiti registracija ovakve udruge onda se ne trebamo čuditi ako ubrzo budemo imali udruge s nazivima: free Srpska, velika Srbija itd., saopćeno je iz Demokratskog omladinskog pokreta.