BiH
1

Vijeće ministara BiH donijelo propise za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je danas na sjednici Uputstvo o načinu popune obrazaca i elektronskog unosa podataka za prijavu novčanih transakcija od strane obveznika, koje je usklađeno s međunarodnim standardima o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovim uputstvom utvrđuje se način popune obrazaca i elektronskog unosa podataka u postupku prijave novčanih transakcija Finansijsko-obavještajnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH je donijelo Pravilnik o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kojim se detaljnije regulira ova oblast i olakšava primjena Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Na ovaj način želi se pomoći obveznicima u ispunjavanju njihovih obaveza i olakšati primjena propisa u oblasti sprečavanja zloupotrebe finansijskog sistema u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.