Dvije sjednice
1

Vijeće ministara BiH danas razmatra sporazum sa Srbijom o pristupanju EU

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH održat će danas dvije sjednice, a o Nacrtu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu bit će riječi na drugoj sjednici.

Prva sjednica zakazana je za 10.00 sati, a druga u 13.00 sati, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Na dnevnom redu prve sjednice je Nacrt aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu sprovođenja i fazu funkcionisanja i održavanja (Modernizacija regionalnog puta Nevesinje-Berkovići) između Holandije i BiH, sa Izvještajem o obavljenim pregovorima.

Pred ministrima će se naći Nacrt sporazuma o saradnji između Vijeća ministara i Vlade Srbije u procesu pristupanja EU.

Bit će razmotren i Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na saradnju u pružanju podrške inicijativi za investicionu klimu i upravljanje za BiH.

Na drugoj sjednici na dnevnom redu je i Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2018. do 2020. godine.

Pred ministrima će se naći nacrti zakona o Agenciji za istrage i zaštitu BiH, o poštanskim uslugama BiH i izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

Vijeće ministara razmotrit će Nacrt sporazuma o investicionom grantu između BiH i Evropske investicione banke, Mediteranski koridor: BiH - interkonekcija Hrvatska "Izgradnja prekograničnog mosta u Gradišci" sa osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Na dnevnom redu su i Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke i preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" - autoput Banjaluka-Doboj i Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o saglasnosti na uvećanje zajma i prihvatanju uvećanja obaveza po Ugovoru o garanciji (Banjaluka- Doboj-faza prva) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ministri će razmotriti Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o garanciji koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekat Koridor 5C u Republici Srpskoj - dio prvi između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu je informacija Nadzornog tijela za praćenje provođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina o problemima nastalim u realizaciji strateškog cilja "Ostvarivanje efikasne saradnje sa zemljama u regionu o pitanju predmeta ratnih zločina s ciljem napretka u cijelom regionu".

Vijeće ministara razmotrit će informaciju o ukupnim aktivnostima Direkcije za evropske integracije u vezi sa upravljanjem procesom evropskih integracija, Informaciju o perspektivama za BiH od 2018. do 2020. godine i Izvještaj o razvoju BiH za 2016. godinu.