{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH danas o zaštiti bh. imovine u Hrvatskoj

18.6.2018. u 07:00
7
17
Vijeće ministara BiH danas o zaštiti bh. imovine u Hrvatskoj
7
Vijeće ministara BiH danas o zaštiti bh. imovine u Hrvatskoj
Foto: D. S./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatrat će Informaciju o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava BiH u Republici Hrvatskoj, čiji je predlagač Pregovarački tim za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije.
Na dnevnom redu sjednice su i predmeti koje je vodilo i vodi Pravobranilaštvo BiH u pravnim stvarima zaštite imovine i prava BiH u Hrvatskoj. Rasprava o ovoj temi stavljena je na dnevni red nakon što je susjedna zemlja nedavno usvojila Zakon o upravljanju državnom imovinom.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša se krajem prošle sedmice sastao s ministrom pravosuđa Republike Hrvatske Draženom Bošnjakovićem s kojim je razgovarao o pitanju sukcesije, odnosno imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

"Znamo da je Hrvatska donijela Zakon o upravljanju državnom imovinom, a radi se o imovini koja je uglavnom na vrlo atraktivnim lokacijama. Hrvatska je kao jedno prijelazno rješenje donijela zakon da imovina ne propada, nego da se da u koncesiju. U BiH se stvorila percepcija da ona ostaje bez svog vlasništva, ali smo danas dobili potvrdu da je ta imovina i dalje aktuelna te da se radi na tome da se ona vrati pravim vlasnicima", kazao je Grubeša nakon sastanka.

Vijeće ministara BiH danas će razmatrati i informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH. Pred ministrima će se naći i izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prva tri mjeseca ove godine i analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za prva tri mjeseca.

Bit će riječi i o informaciji o rezultatima istraživanja javnog mnijenja "Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integracija u EU", sprovedenog u martu i aprilu, kao i informaciji o dokumentima Evropske komisije i Komiteta Evropskog vijeća u funkciji procjene Programa ekonomskih reformi BiH za period 2018.-2020. godina.

Kao tačke dnevnog reda predloženi su i Mišljenje s konkursnom dokumentacijom za imenovanje direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, Prijedlog odluke o odobravanju dodatnog zapošljavanja u Službi za poslove sa strancima i Prijedlog odluke o odobravanju dodatnog zapošljavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: