Sjednica u Sarajevu
0

Vijeće ministara BiH danas o praznicima

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, te Nacrt zakona o praznicima BiH i neradnim danima.

Na dnevnom redu je sjednice je i Nacrt zakona o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Pred ministrima će se naći i Prijedlog sporazuma Savjeta ministara BiH i Vlade Danske o razvojnoj saradnji, kao i Prijedlog sporazuma o međunarodnom drumskom saobraćaju Vijeća ministara BiH i Vlade Belgije sa izvještajem o obavljenim pregovorima.

 Nakon sjednice, čiji početka je  zakazan za 8.30 sati, biće  objavljeno saopštenje. 

 Odbor za unutrašnju politiku Vijeća ministara BiH zauzeo je jedinstven stav da se u nacrt novog zakona o praznicima u BiH uvrste i državnim praznicima proglase 1. mart kao dan nezavisnosti BiH, 25. novembar kao dan državnosti BiH i 21. novembar kao dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma. 

"Članovi Odbora su na sjednici usvojili zaključak da se umjesto 26. juna - Dana podrške žrtvama nasilja, u novi zakon uvrsti 11. juli i proglasi danom sjećanja na žrtve genocida i žrtve svih ratova, te odrede krivične odredbe za njegovo nepoštovanje i nepoštovanje državnih praznika", saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.