Predložena odluka
7

Vijeće ministara BiH danas o blokiranju imovine IDIL-ovom logističaru Mirsadu Kandiću

Klix.ba
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici razmatrat će prijedlog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da se Mirsad Kandić stavi na listu fizičkih osoba prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere.

"Ovom odlukom na listu označenih osoba, prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere iz člana 4. Zakona o MKSJ, uvrštava se Kandić (Ismet) Mirsad", piše u Prijedlogu odluke koja će se sutra naći kao tačka dnevnog reda na sjednici Vijeća ministara BiH.

Mektić je u Prijedlogu odluke o uvrštavanju fizičke osobe na listu označenih osoba prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere istakao da Vijeće ministara BiH donosi konačnu odluku uz konsultacije s Predsjedništvom BiH.

"S tim u vezi predlažemo da Vijeće ministara BiH razmotri Prijedlog odluke o uvrštavanju fizičke osobe na listu označenih osoba prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere te zaduži Generalni sekretarijat da materijal dostavi Predsjedništvu BiH radi postupanja u skladu s odredbom člana 4. stav (1) Odluke o provođenju rezolucije 1373 (2001) Vijeća sigurnosti UN-a", naveo je Mektić.

Ministarstvo sigurnosti BiH predložilo je da se Kandiću uvedu sljedeće mjere: zamrzavanje fondova i zamrzavanje ekonomskih sredstava. U zakonu je pojašnjeno kako je zamrzavanje fondova sprečavanje bilo kakvog kretanja, transfera, izmjene, upotrebe, pristupa ili upravljanja ili raspolaganja fondovima koje bi dovelo do promjene u njihovom obimu, iznosu, lokaciji, vlasništvu, posjedu, karakteru, destinaciji ili neke druge promjene koja bi omogućila korištenje fondova, uključujući i upravljanje fondovima, odnosno portfeljom.

Zamrzavanje ekonomskih sredstava je sprečavanje njihovog korištenja s ciljem stjecanja fondova, robe ili usluga na bilo koji način, kao što je njihova prodaja, najam ili stavljanje pod hipoteku.

Kandić je rođen 1981. godine na Kosovu, a od januara ove godine se skrivao u sarajevskom naselju Grbavica. Uhapšen je početkom jula 2017. godine.

Međunarodna Interpolova potjernica raspisana je za Kandićem 2016. godine, iako ga američko pravosuđe traži još od 2014. godine zbog dugogodišnjih veza s terorističkim organizacijama.

On je krajem 2017. godine prebačen specijalnim avionom sa sarajevskog aerodroma u Sjedinjene Američke Države, nakon četveromjesečnog ekstradicijskog pritvora u Bosni i Hercegovini.