{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca: Za stanje u BiH kriv intelektualni dio

A
30.7.2014. u 11:58
12
22
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca: Za stanje u BiH kriv intelektualni dio
12
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca: Za stanje u BiH kriv intelektualni dio
Foto: Anadolija
Tradicionalni Bajramski susreti u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca upriličen je danas u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, javlja Anadolija.
Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar kazao je danas da je današnji prijem već poprimio tradicionalni karakter te da je prilika da se razmijene iskustva i mišljenja o društvenoj zbilji.

"U sjeni Bajrama kod nas jeste stanje u Pojasu Gaze, stravičan užas koji smo mi preživjeli nas podsjeća i iznova pokazuje da svijet u kojem živimo je daleko od nekih proklamovanih prava koja su utemeljena poveljama o ljudskim pravima, zaštitama, konvencijama i da, nažalost, sve ono što je na papiru u ovom svijetu u kojem mi živimo ne vrijedi", poručio je Zlatar.

Kako je kazao, drugi dio razgovora u Vijeću je stanje u BiH.

"Za stanje u bh. društvu nisu krive zanatlije, poljoprivrednici, taksisti, mljekari nego je isključivi krivac taj intelektualni dio u BiH. Ono što će biti pred nama u narednom periodu jeste jedan intenzivan unutrašnji dijalog, uočavanje tih naših slabosti i pojedinačnih i kolektivnih", pojasnio je Zlatar. 

Prema njegovim riječima, BiH trebaju lijekovi za zbilju koja je zemlju dovela u apatično stanje, bezizlaznost.

Profesor Mirko Pejanović je prisustvovao današnjem prijemu, a kako je kazao, u tradiciji bosanskog življenja i suživota je da komšije komšijama dolaze na radost, čestitanje vjerskih praznika.

"Bajram je uvijek bio praznik koji donosi veliku radost svima koji ga slave i komšijama Hrvatima, Srbima i drugim. Došao sam danas našim prijateljima, kolegama u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca da podijelim sa njima radost blagdana, tome se uvijek obradujem i podsjetim se na sve ono što je najljepše u našim životima, međusobn razumijevanje i toleranciju", pojasnio je Pejanović.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku Pejanović je kazao da na tom području već neko vrijeme traju političke turbulencije koje su donijele posljedice koje se najviše odnose na život običnih građana.

"Nadati se je da će se to smanjivati, ali kada je u pitanju stradanje civila u Gazi, svaka riječ je suvišna", pojasnio je Pejanović.

Kako je kazao, može se primijetiti da međunarodna zajednica nema instrumente da zaustavi stradanje civila i ratna žarišta.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: