{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope: Zbog ugroženosti ljudskih prava u BiH nužne energične mjere

F
22.2.2008. u 10:19
0
0
Vijeće Evrope: Zbog ugroženosti ljudskih prava u BiH nužne energične mjere
0
Vijeće Evrope: Zbog ugroženosti ljudskih prava u BiH nužne energične mjere
Iako su vlasti u BiH ratificirale ključne evropske i međunarodne ugovore o zaštiti ljudskih prava, te usvojile potrebnu legislativu i akcione planove u mnogim ključim oblastima, krajnje je vrijeme za energične mjere radi promjene postojećeg stanja, stoji u izvještaju povjerenika Vijeća Evrope za ljudska prava Thomasa Hammarberga.
U izvještaju koji je u čevrtak uveče predstavljen i u sjedištu EU, posebno se ukazuje na ugroženost ljudskih prava među interno raseljenim i manjinskim povratnicima, u romskoj populaciji, među djecom, siromašnima i socijalno isključenim osobama.

U izvještaju se zaključuje da su višegodišnji rat i politički konflikti glavni uzroci istrajnog siromaštva, socijalne isključenosti iz društvenih tokova i nejednakosti.

Dodatni uzrok postojećem stanju, po Hammarbergu, leži u nepravednoj i netransparentnoj raspodjeli socijalne pomoći onim kategorijama stanovništva koje su već siromašne ili su najpodložnije osiromašenju, kao što su nemoćni, samohrane majke i zdravstveno nezbinute osobe.

Prva nužna mjera, navodi se u izvještaju, je osiguranje prikladnog smještaja, infrastrukure i servisnih službi za siguran povratak interno raseljenih, kako bi im se omogućio nastavak života u sigurnom okruženju i bez diskiminacije, bez obzira na naciju.

Od državnih i lokalnih vlasti se također zahtijeva da preduzmu sve potrebne mjere za uspješnu integraciju onih koji se iz objektivnih razloga ne mogu vratiti u pijeratno mjesto boravka.

U izvještaju Vijeća Evrope se predlaže opsežan paket mjera za zaštitu nacionalnih manjina, a prava Roma na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i pravo na smještaj smatraju se prioritetima koji se ne mogu više odlagati. Borba potiv nasilja nad ženama i djecom su također urgentna pitanja, navodi se u izvještaju.

Na kraju izvještaja se insistira i na hitnom uspostavljanju dugo odlaganog ureda ombudsmana na državnom nivou, te na povećanoj efikasnosti pravosuđa, koje je uprkos evidentnim poboljšanjima u pogledu nezavisnosti i pofesionalizacije i dalje neefikasan instrument pravde.

"Takvo stanje se mora hitno promijeniti", zaključuje se u najnovijem izvještaju Vijeća Evrope o stanju ljudskih prava u BiH, koji je pripreman od juna prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: