{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Vijeće Evrope treba otkloniti nedoumice Daytona'

F
3.2.2009. u 17:49
0
16
'Vijeće Evrope treba otkloniti nedoumice Daytona'
0
'Vijeće Evrope treba otkloniti nedoumice Daytona'
Tokom današnjeg sastanka predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Luis Maria De Puiga sa članovima Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić je istakao da Vijeće Evrope treba nastaviti aktivnu ulogu u Bosni i Hercegovini, te je zatražio konkretnu pomoć tog tijela u procesu ustavne reforme u našoj zemlji.
Prvenstveno, Silajdžić je zatražio da Vijeće Evrope, kao tijelo zaduženo za razvoj zajedničkih evropskih i demokratskih principa, izradi pravno mišljenje o nivou provođenja Daytonskog sporazuma, saopćeno je iz kabineta člana bh. predsjedništva Silajdžića.

U saopćenju se navodi da je Silajdžić podsjetio na česta pozivanja na Dayton pri zagovaranju određenih političkih zahtjeva, ali da izostaje relevantno mišljenje o statusu tog sporazuma nakon više od trinaest godina njegovog parcijalnog provođenja.

Tokom razgovora, Silajdžić je podcrtao da je Daytonski sporazum međunarodni ugovor koji podliježe svim pravilima o sprovođenju međunarodnih ugovora, te da je nužno da tijelo poput Vijeća Evrope da mišljenje o međunarodno-pravnim posljedicama nesprovođenja njegovih ključnih odredbi.

- Također, s obzirom na poziciju nekih političkih opcija da Aneks 4 tog sporazuma treba biti osnov za sva buduća ustavna rješenja, neophodno je otkloniti pravne nedoumice u vezi opravdanosti takvog zahtjeva u svjetlu neprovođenja Aneksa 7, Aneksa 9, te drugih odredbi tog sporazuma. Konačno, s obzirom da je Aneks 10, odnosno Ured visokog predstavnika, sastavni dio Daytonskog sporazuma, neophodno je imati relevantno pravno mišljenje o statusu Aneksa 4 u slučaju gašenja tog Ureda, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će Silajdžić ovo pitanje također postaviti na jednoj od idućih sjednica Predsjedništva BiH, te zatražiti pokretanje zvaničnog zahtjeva Vijeću Evrope od strane Predsjedništva BiH za davanje spomenutog pravnog mišljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: