Novi izvještaj
65

Vijeće Evrope kritikuje vlast BiH zbog segregacije: Uz manjine diskriminirani i konstitutivni narodi

Piše: A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Savjetodavni odbor Vijeća Evrope sačinio je izvještaj za BiH koji ponovo vrvi o kršenju ljudskih prava, a što se posebno odnosi na prava nacionalnih manjina u našoj zemlji.

Iako priznaju određeni napredak u pogledu pitanja koja se tiču Roma te potencijala u vezi s integriranim školama, Savjetodavni odbor Vijeća Evrope u novom mišljenju je naveo da nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini ne uživaju učinkovit pristup njihova prava.

Razmatrajući napredak koji je postignut i davanje preporuka na temelju informacija koje su dostavile vlasti tokom prošlogodišnje posjete, Odbor kaže da se u BiH, duboko podijeljenoj između tri konstitutivna naroda, nacionalne manjine institucionalno diskriminiraju i ne mogu u potpunosti učestvovati u političkim procesima.

"Uprkos presudi Evropskog suda za ljudska prava, njihovo pravo da se biraju i da dobiju visoke javne funkcije ostaje ograničeno zbog nedostatka političke volje za izmjenu ustavnih i zakonskih odredbi. Javni život i dalje obilježava segregacija, posebno prema osobama koje žive izvan teritorija gdje su njihovi narodi u većini. Oni se suočavaju s nasiljem pa čak i zlostavljanjem", kaže se u izvještaju.

Posebno je naglašeno da politički lideri i drugi zvaničnici nastavljaju podjele kroz diskriminatorske izjave. Budući da takve izjave nisu osuđene, kako navode, nastala je određena praksa nekažnjivosti.

Veoma mali napori uloženi su, kako se ističe, u podučavanje o manjinskim jezicima. Na tim jezicima nema publikacija ili emisija niti se koriste u određenim administrativnim jedinicama. Također, stručnjaci Vijeća Evrope su utvrdili da je pokazan manji napredak u iskorjenjivanju segregacije u obrazovanju.

"Romi se i dalje suočavaju s ozbiljnim poteškoćama i diskriminacijom u pogledu pristupa zapošljavanju, zdravstvenim uslugama, obrazovanju i rješavanju stambenih problema. Mnogi žive u odvojenim zajednicama, često u lošim životnim uvjetima. Iako je identificiran određeni napredak u izdavanju dokumenata i upisivanju u školu, Odbor ukazuje na stalno prisutnu visoku stopu napuštanja škole, osobito među romskim djevojčicama", navodi se u izvještaju.

Jedna od hitnih mjera koje vlasti BiH trebaju provesti, stoji u izvještaju, jeste zaustavljanje isključivanja od obavljanja javnih funkcija Ostalih, kao i pripadnika drugih naroda čije etničko porijeklo ne odgovara većini u njihovom prebivalištu. Također, poziva se na nedvomislenu osudu izjava koje potiču na etničku mržnju, uklanjanje segregacije u obrazovanju.