Bruxelles
0

Vijeće EU zabrinuto zbog političke situacije u BiH

FENA
Vijeće Evropske unije je na zasjedanju u ponedjeljak u Bruxellesu ponovilo punu podršku evropskoj perspektivi BiH i pozvalo lokalne čelnike da se odlučno angažiraju na reformskom putu u cilju ostvarenja suštinskog napretka zemlje na njenom putu ka EU-u, navodi se u zaključcima sa sastanka Vijeća posvećenog zapadnom Balkanu.

Vijeće je ohrabrilo BiH da nastavi u potpunosti provedbu Prijelaznog sporazuma. Ostajući duboko zabrinuto ukupnom političkom situacijom u BiH, Vijeće je pozvalo bh. političke liodere da se suzdržre od nacionalističke retorike i jednostranih akcija.

Vijeće je ponovilo spremnost za prijenod ovlasti s Ureda visokog predstavnika (OHR) na lokalne organe vlasti, uz podršku ojačanog prisustva EU-a, čim se steknu uslovi za to, navodi se u zaključcima.

Vijeće je priznalo napredak ostvaren u pripremama ka integraciji u EU, koji su predstavili visoki predstavnik i povjerenik za proširenje. Podsjećajući na svoje zaključke od 10. novembra 2008., Vijeće je zatražilo od BiH maksimalne naspore na dovršenju ispunjenja pet ciljeva i dva uslova koje je postavilo Vijeće za provedbu mira.

U tom smislu Vijeće snažno ohrabruje nastavak prudsko-odžačkog procesa, tražeći postizanje najširega mogućeg konsensuza i pozivajući da se obaveze preuzete u tom procesu brzo pretoče u dodatni napredak i konkretne rezultate u legislativi, navodi se u zaključcima.

Vijeće je imenovalo ambasadora Valentina Inzka za specijalnog predstavnika EU-a i pozdravilo njegovo imenovanje za visokog predstavnika u BiH. Vijeće je pohvalilo bivšeg specijalnog predstavnika EU-a i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka zbog njegovih izuzetnih napora i predanosti BiH i njenoj evropskoj budućnosti.

Vijeće primjećuje da je, uprkos izazovnom političkom okruženju, sigurnosna situacija u BiH ostala stabilna, pa pozdravlja napredak u pripremnom radu ka eventualnoj evoluciji operacije ALTHEA. Vijeće se složilo da zadrži taj rad pod redovnim razmatranjem tako da se odluka o budućnosti operacije može donijeti kada se steknu neophodni uslovi.

U tom kontekstu Vijeće je ponovilo da moguća evolucija operacije ALTHEA treba uzeti u obzir politički razvoj. Vijeće je primijetilo da saradnja s NATO-om na operaciji nastavlja teći glatko, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća EU-a.