BiH
10

Vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sutra o nižoj cijeni lijekova

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine sutra će raspravljati o nižoj cijeni lijekova za bosanskohercegovačke građane, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako su kazali iz Agencije, na osnovu Člana 84. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, predmetni podzakonski akt, kojim se reguliraju maksimalne veleprodajne cijene lijekova u BiH, donosi Vijeće ministara, a na prijedlog Agencije

"Entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja nisu, na osnovu Zakona, uključena u ovaj proces. Ona mogu djelovati putem svojih predstavnika u stručnom vijeću naše Agencije, a koje će na sutrašnjoj sjednici razmatrati prijedlog Pravilnika i dati svoje mišljenje na isti. Nadamo se brzom stupanju na snagu istog i reguliranju cijena lijekova na tržištu BiH", kazali su za naš portal iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Inače, Vijeće ministara BiH još uvijek nije raspravljalo o pravilniku koji se odnosi na kontrolu i cijenu lijekova u našoj zemlji, jer Ministarstvo finansija i tezora BiH nije dalo svoje mišljenje o ovom prijedlogu.

Iz Agencije ističu kako imaju nadležnost reguliranja maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova u BiH u cilju zaštite zdravlja populacije, što u konkretnom slučaju znači da cijene lijekova ne određuje industrija, već država.

Bosni i Hercegovini je potreban Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova kako bi se one regulirale na tržištu. Zakon o lijekovima je to naložio još 2008. godine, ali da do danas još uvijek nije došlo do implementacije Pravilnika kojim se regulira maksimalna cijena lijekova u BiH koje se izdaju na recept, a oni koji se ne izdaju na recept nisu predmet regulacije cijena po ovom Pravilniku.