BiH
0

Vignjević: Cijenu FERK-ove odluke platiće domaćinstva

FENA
Iz istupa predstavnika Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK) te dviju elektroprivreda u FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu da se zaključiti da će cijenu FERK-ove odluke o poskupljenju električne energije u FBiH platiti zapravo domaćinstva i veliki potrošači, izjavio je tokom sjednice Doma federalni ministar rada i socijalne politike Radovan Vignjević.

Pritom je dodao da se veliki potrošači struje "mogu prebrojati na prste" i da su, dakle, najugroženija kategorija - domaćinstva.

"Njih 663.000 treba da ima skuplju struju, a barem 200.000 građana FBiH živi ispod ivice siromaštva. Barem 150.000 je stvarno nezaposlenih ljudi, 308.000 penzionera živi s prosječnom penzijom od 230 KM, a od tog broja, 130.000 njih je s penzijom manjom od 200 KM", kazao je ministar.

"Od Nove godine, struja je već poskupjela. Na računima građana uračunat je cijeli iznos PDV-a od 17 posto na potrošenu energiju. Pošto se prije plaćao porez od 10 posto, ljudi koji se bave cijenama i prometom električne energije trebalo je da objasne da je struja već poskupjela po krajnjem potrošaču - domaćinstvima za 6,33 posto.

Očekivali su da će se u ljetnjem periodu nešto smanjiti (ljetnja tarifa), ali prijedlogom FERK-ove odluke, struja treba zapravo da poskupi", kazao je ministar Radovan Vignjević .

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sazvana je radi rasprave o FERK-ovoj odluci o poskupljenju električne energije u FBiH. Inicijator je poslanički Klub SDA. U dosadašnjem toku ne može se odrediti kakvi će biti zaključci sjednice.

Sutra će zbog poskupljenja struje vanredno zasjedati i Dom naroda Federalnog parlamenta na inicijativu delegata Nermina Pećanca, odnosno više od 30 delegata koji su podržali njegov prijedlog za sazivanje vanredne sjednice.

Pećanac je Agenciji FENA izjavio da će sutra odmah na početku predložiti zaključak da cijene struje budu vraćene na dosadašnji nivo.