BiH
45

Vidović: Drago mi je što je Izetbegović saslušan, Predsjedništvo je imenovalo ambasadoricu

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nakon što je Sud BiH odbio žalbu advokatskog tima Dragana Barbarića i Vasvije Vidović o određivanju jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Radončiću, Vidović je kazala kako je ovakva odluka bila očekivana.

U izjavi za Klix.ba ona je dodala i da joj je drago što je Tužilaštvo BiH pozvalo člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na saslušanje s obzirom da odluke o imenovanju ambasadora donosi državno predsjedništvo.

Predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ostat će u pritvoru s obzirom na to da je Sud BiH odbio žalbu njegovih advokata.

"Riječ je o istim kršenjima ljudskih prava koja su tolerisana Tužilaštvu BiH u predmetu Šahman-Dautbašić tako da odluka za mene nije iznenađenje. Uložit ćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH i poduzimati sve moguće korake koji nam stoje na raspolaganju kada je u pitanju zaštita ljudskih prava", rekla je Vidović.

U prostorijama Tužilaštva BiH danas je saslušan i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u vezi sa imenovanjem Nermane Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji.

Vidović je kazala kako joj je drago što je Izetbegović pozvan na saslušanje s obzirom na to da je Predsjedništvo BiH donijelo odluke o imenovanju ambasadorice i da je Izetbegović upućen u imenovanje.

"Sudeći po korespondenciji kroz poruke koje su objavljene, a koje sam citirala na ročištu, to su po meni ekskludirajući dokazi i drago mi je da je saslušan", zaključila je Vidović.

Podsjećamo, Izetbegović je na sjednici Predsjedništva BiH imenovao Nermanu Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji i to na prijedlog predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

U presretnutim razgovorima između Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića govorilo se o imenovanju Nermane Hadžijahić u znak zahvalnosti njenom suprugu Zijadu, uposleniku Ambasade SAD-a u Sarajevu, a koji je trebao utjecati da se obustavi istraga protiv Bakira Dautbašića i drugih.

SBB je saopćio da su i oni sami bili iznenađeni kojom brzinom je Izetbegović imenovao Hadžijahić na mjesto ambasadorice. Također, na ročištu o određivanju pritvora Radončić je rekao da prilikom imenovanja Izetbegović nije ispoštovao standardne procedure.