Samir Silajdžić
0

Vidljivi rezultati u borbi protiv maloljetničke delikvencije

FENA
Premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Tima za praćenje Akcionog plana za implementaciju “Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH” u Kantonu Sarajevo Samir Silajdžić upoznao je danas poslanike Skupštine Kantona o informaciji o stepenu realizacije “Strategije za suzbijanje maloljetničke delikvencije”.

Po njegovim riječima nakon implementacije Akcionog plana u prethodna tri mjeseca već su vidljivi pozitivni rezultati, a puni efekti realizacije ovog plana očekuju se u narednom periodu.

Naglasio je da je borba protiv maloljetničke delikvencije moguća samo ukoliko je ona kontinuirana.

“Zadaća svih nadležnih organa biti će upravo u tom smjeru i te aktivnosti će biti nastavljene”, kazao je Silajdžić, dodavši da, kada dođe do rebalansa Budžeta, potrebno je izdvojiti 2.200.000 KM kako bi upotpunosti bio implementiran Akcioni plan.

U periodu januar-juni na području Kantona Sarajevo maloljetnici su počinili 210 krivičnih djela, što je za 47,4 posto manje u odnosu na isti period 2007. Podneseni su službeni izvještaji protiv 147 maloljetnika (59 maloljetnika manje u odnosu na 2007. godinu).

Od 1. aprila do 30. juna 2008. izvršen je obilazak i kontrola 257 ugostiteljskih objekata i 360 sporskih kladionica. Tom prilikom uručena su tri prekršajna naloga odogovornim osobama zbog točenja alkohola maloljetnim osobama i jedan prekršajni nalog zbog omogućavanja maloljetniku da se kladi.