Inzko u posjeti Bihaću
0

'Vidim napredak na svakom koraku'

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić istakli su tokom današnje zajedničke posjete Bihaću da je sve što se radi u ovom gradu vrijedno pažnje i da se na svakom koraku vidi veliki napredak.

"BiH je za mene Evropa u malom po svom bogatstvu, šarolikosti kultura i tradicije, kulturno-istorijskog nasljeđa. Bihać je, isto tako, poseban. Odavde se cijeloj Evropi šalju vrijedne poruke o radu", rekao je Inzko novinarima nakon susreta sa načelnikom opštine Bihać Hamdijom Lipovačom i njegovim saradnicima.

Ukazujući na značaj prve zajedničke posjete visokog predstavnika u BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH jednoj lokalnoj zajednici, Špirić je rekao da Bihać nije slučajno odabran.

"Poruke koje stižu iz Bihaća ohrabruju, ali i stvaraju dodatnu dozu odgovornosti državnih institucija prema ovom gradu", naglasio je Špirić.

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH ratifikovao sporazum sa Njemačkom u iznosu od 17 miliona eura kojima će biti rješavani problemi kanalizacionog sistema u Bihaću.

"Tu je i aerodrom Željava, IPA fondovi, jer je Bihać granična opština i ima veliku ulogu u saradnji sa Hrvatskom. Razgovarli smo i o novoj prekategorizaciji graničnih prelaza sa Hrvatskom, posebno u dijelu Martinog Broda i Tržačkih Raštela. Vrijeme je da se BiH otvori prema sujedima", dodao je Špirić.

Načelnik opštine Bihać Hamdija Lipovača rekao je da su Inzko i Špirić svojom posjetom dali jasnu podršku Bihaću i svemu onome što ova lokalna zajednica doprinosi na putu BiH ka EU, a to je suživot, tolerancija i sve bolja ekonomija.

Tokom sureta sa načelnikom opštine bilo je riječi i o razvoju, povratku i međugraničnoj saradnji.

Posjeta Bihaću nastavljena je posjetom preduzećima "Bihać triko" i "Bihaćka pivara".

Nakon toga su Špirić i Lipovača položili cvijeće na Spomen-obilježje žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata na Garavicama, nakon čega slijedi i posjeta bihaćkim povratničkim naseljima.