{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Videonadzorima eliminirati propuste u radu

F
12.5.2009. u 14:22
0
6
Videonadzorima eliminirati propuste u radu
0
Videonadzorima eliminirati  propuste u radu
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je s odobravanjem primilo informaciju o uvođenju videonadzora u stanice tehničkog pregleda u Federaciji BiH, očekujući da će se ovom mjerom eliminirati dosadašnji propusti u radu, koji su rezultirali povećanom emisijom ispušnih gasova iz motornih vozila i ugrožavanjem kvalitete zraka.
Ovo ministarstvo je u funkciji preventivnog djelovanja, a prema odluci o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka na području KS-a, uvelo obavezu dostavljanja mjesečnih izvještaja stanica tehničkog pregleda iz kojih su vidljivi podaci o koncentraciji ispušnih gasova, odnosno o načinu kontrole ispravnosti ispušnih sistema prilikom registracije vozila.

S tim u vezi otkrivene su brojne nepravilnosti koje su posljedično imale štetan uticaj na kvalitet zraka. Zbog toga je više puta traženo od resornog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija da se pooštri nadzor nad stanicama tehničkog pregleda, radi onemogućavanja fiktivnih pregleda vozila te unapređenja tehničke ispravnosti, posebno ispravnosti ispušnih sistema.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša će uraditi stručno poređenje podataka iz prethodnog perioda s novim, a radi provjere djelotvornosti uvođenja videonadzora nad radom stanica tehničkog pregleda.

Sve aktivnosti Ministarstva su u funkciji preventivnog djelovanja na zaštiti kvaliteta zraka, budući da je monitoring koji vršimo nedvojbeno pokazao da su automobili najveći zagađivači zraka emitujući azotne okside, prašinu, teške metale, a posebno benzen koji je izuzetno štetan po ljudsko zdravlje, saopćeno je iz resornog kantonalnog ministarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: