{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Videonadzorima eliminirati propuste u radu

F
12.5.2009. u 14:22
0
6
Videonadzorima eliminirati propuste u radu
0
Videonadzorima eliminirati  propuste u radu
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je s odobravanjem primilo informaciju o uvođenju videonadzora u stanice tehničkog pregleda u Federaciji BiH, očekujući da će se ovom mjerom eliminirati dosadašnji propusti u radu, koji su rezultirali povećanom emisijom ispušnih gasova iz motornih vozila i ugrožavanjem kvalitete zraka.
Ovo ministarstvo je u funkciji preventivnog djelovanja, a prema odluci o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka na području KS-a, uvelo obavezu dostavljanja mjesečnih izvještaja stanica tehničkog pregleda iz kojih su vidljivi podaci o koncentraciji ispušnih gasova, odnosno o načinu kontrole ispravnosti ispušnih sistema prilikom registracije vozila.

S tim u vezi otkrivene su brojne nepravilnosti koje su posljedično imale štetan uticaj na kvalitet zraka. Zbog toga je više puta traženo od resornog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija da se pooštri nadzor nad stanicama tehničkog pregleda, radi onemogućavanja fiktivnih pregleda vozila te unapređenja tehničke ispravnosti, posebno ispravnosti ispušnih sistema.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša će uraditi stručno poređenje podataka iz prethodnog perioda s novim, a radi provjere djelotvornosti uvođenja videonadzora nad radom stanica tehničkog pregleda.

Sve aktivnosti Ministarstva su u funkciji preventivnog djelovanja na zaštiti kvaliteta zraka, budući da je monitoring koji vršimo nedvojbeno pokazao da su automobili najveći zagađivači zraka emitujući azotne okside, prašinu, teške metale, a posebno benzen koji je izuzetno štetan po ljudsko zdravlje, saopćeno je iz resornog kantonalnog ministarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: