BiH
3

Videonadzor na raskrsnicama u Brčkom

SRNA
Brčko
Brčko
Od četvrtka, 1. maja, policija Brčko distrikta će staviti u funkciju novi sistem videonadzora brčanskih raskrsnica, najavio je danas portparol policije Halid Emkić.

On je istakao da je savremeni sistem praćenja kretanja vozila i pješaka na raskrsnicama postavljen, prije svega, s ciljem podizanja nivoa sigurnosti u saobraćaju i opšte sigurnosti građana.

"Savremeni videonadzor je trenutno postavljen na četiri ključne raskrsnice u gradu, sa mogućnošću njihovog periodičnog prenošenja na druge. Kamere na raskrsnicama su povezane sa softverom Geko, a u tehničkom smislu, mogu snimati u svim vremenskim uslovima", napomenuo je Emkić.

Kamere izuzetno visoke rezolucije omogućavaju identifikaciju vozila i njegovih registarskih tablica, direktno šalju signal u softverski sistem, koji automatski izdvaja prekršajne situacije, kao što su prolazak kroz crveno svjetlo, prelazak preko zaustavne linije za vrijeme crvenog svjetla, kao i situacija ugrožavanje pješaka na prelazima.

Iz Policije apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila, jer će od 1. maja, pomoću ovog sistema početi dokumentovanje svih takvih prekršaja.

Emkić je podsjetio da je za prolazak kroz crveno svjetlo propisana kazna od 100 KM.