Objavljen na YouTubeu
76

Video u kojem se nudi milion eura za Dodikovo ubistvo je socijalni eksperiment iz 2020.

M. G.
Foto: Screenshot/Klix.ba
Foto: Screenshot/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a aktiviralo je Operativnu grupu za borbu protiv terorizma u vezi sa videom koji navodno od jučer kruži društvenim mrežama na kojem maskirana osoba pita: "Ko će ubiti Milorada Dodika za milion eura?".

O navedenom snimku ubrzo je obaviještena i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH koja je nadležna za postupanje, a MUP RS je počeo prikupljati informacije u vezi sa navedenim videom koje će podijeliti sa nadležnim organima.

Ubrzo nakon toga, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je video snimljen u jednom ugostiteljskom objektu u Sarajevu.

"MUP Republike Srpske locirao mjesto snimanja, te istakao da je sve pripremljeno i montirano zbog čega je MUP preduzeo sve potrebne mjere", kazao je Lukač, dodavši da MUP RS-a sa ostalim nadležnim policijskim agencijama u BiH radi na tome da otkrije ko je sve to izrežirao i šta je povod.

No sva ova silna panika praćena angažmanom policijskih struktura u čitavoj državi mogla se izbjeći da se samo neko sjetio pogledati datum objave videozapisa i nakon toga kontaktirati autora.

Naime, ovaj videozapis objavljen je 20. februara 2020. godine na YouTubeu, a autor, pseudonima "Super Daki", za njega kaže da je "klasični socijalni eksperiment".

"Scena u kojoj spominjem Milorada Dodika je klasični socijalni experiment u cilju da vidimo reakciju ljudi koji su se zadesili u tom trenutku. Zašto Dodik? Zato što je trenutno aktuelan i privlači najviše pažnje u našoj zemlji. Ovaj video nema namjeru da bilo koga uvrijedi, isključivo je tu da zabavi narodne mase. Opušteno ljudi", kaže autor videozapisa.