Radmanović - Jones
0

Vidan napredak u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović susreo se sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stewartom Jonesom i ambasadorom SAD-a u BiH Charlesom Englishom.

Kako je saopćeno iz Radmanovićevog kabineta, osnovne teme susreta bile su unutrašnjopolitička situacija u BiH i regionu te je Jones istakao da je vidan napredak koji je BiH postigla od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

-Bez obzira na uspjeh koji je BiH postigla, situacija je i dalje komplikovana i ona proizilazi iz toga što različiti politički faktori imaju drugačije viđenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, što koči progres, istakao je Radmanović.

U svjetlu rješavanja statusa Brčko Distrikta, Radmanović je istakao da "status Distrikta Brčko nije sporan, ali da postoje određena razmimoilaženja u samom procesu njegovog rješavanja".

Sagovornici su se složili da ovom pitanju treba pristupiti pažljivo, na temelju demokratskih principa, gdje isključivosti nema mjesta.

Član Predsjedništva BiH Radmanović je također iskoristio ovu priliku da od Jonesa zatraži pomoć u privlačenju američkih investicija u BiH.