|

Vezanje "ljudskih štitova"

Vezanje "ljudskih štitova"
0
S
Sarajevo-x.com
28.1.2011. u 15:32
5
komentara
0

dijeljenja
Vezanje "ljudskih štitova" Radovan Karadžić
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši pripadnik Ujedinjenih nacija rekao je da su ga vojnici Vojske Republike Srpske (VRS) tokom 1995. godine držali zarobljenog 18 dana, piše BIRN - Justice Report.
Janusz Kalbarczyk, svjedok Haškog tužilaštva i bivši vojni promatrač Ujedinjenih nacija (UN) prisjetio se kako je 26. maja 1995. godine čuo "avione kako granatiraju područje Pala", da bi ga ubrzo potom pripadnici VRS-a zarobili.

"Pred naše komandno mjesto u blizini Pala u roku od deset minuta stiglo je auto sa trojicom vojnih policajaca. Naredili su nam da stavimo ruke u vis i rekli da smo uhapšeni. Potom su nam prijetili i rekli da će nas ustrijeliti ako bude još zračnih udara NATO-a", rekao je Kalbarczyk.

Svjedok je dodao da je nakon desetak minuta stiglo još pripadnika "vojske bosanskih Srba", koji su njega i još nekoliko vojnih promatrača UN-a, odvezli u pravcu centra Pala.

"Dobili smo dvije minute da uzmemo stvari i onda su nas lisicama povezali po dvojicu. Kada smo stigli do središta Pala, našli smo se na pijaci na kojoj je bilo dosta civila i nešto vojnika, koji su bili veoma uzbuđeni. Rugali su nam se i bili agresivni, jedan od civila mi je čak prišao i pljunuo u lice. Bio je to veoma opasan momenat", dodao je Kalbarczyk.

Za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se zarobe pripadnici UN-a kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ili strateške ciljeve bosanskih Srba, tereti se Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Karadžiću se sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te za zarobljavanje više od dvije stotine pripadnika UN-a u periodu od 26. maja do 19. juna 1995. godine.

Prema riječima Kalbarczyka, iz centra Pala odveden je sa drugim pripadnicima UN-a koji su bili zarobljeni, do "mjesta koje su avioni ranije tog dana granatirali".

"Stigli smo do jedine preostale zgrade na tom području i tamo sam privezan lisicima. Lako mi je bilo da naslutim da Srbi očekuju nove napade, a mi služimo kao ljudski štit da zaštitimo mjesta koja su za njih od strateškog značaja", pojasnio je Kalbarczyk i dodao da je nakon četiri i po sata odveden u kasarnu VRS-a.

Kalbarczyk je rekao da su ga pripadnici VRS-a skupa sa "većim brojem promatrača UN-a" držali u kasarni u blizini Pala, odakle im nije bilo dozovljeno da izlaze, sve do 13. juna 1995. godine.

"Rečeno nam je da se naš status neće promijeniti, dok god strane ne uspijevaju da postignu sporazum. Drugim riječima, dok komanda NATO-a ne prestane sa bombardovanjem. To je bio način da svako dalje bombarovanje NATO-a ima za rezultat tragediju naše strane", pojasnio je Kalbarczyk.

U toku svjedočenja Kalbarczyk je rekao da nikada neće zaboraviti 18 dana koje je proveo u zatočeništvu, te ih "nikome ne bi zaželio".

Suđenje Karadžiću će se nastaviti 31. januara ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...