{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veto ako se ne prihvate bošnjačke sugestije na Ustav RS-a

F
10.3.2009. u 15:07
0
1
Veto ako se ne prihvate bošnjačke sugestije na Ustav RS-a
0
Veto ako se ne prihvate bošnjačke sugestije na Ustav RS-a
Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović izjavio je danas, tokom rasprave u Skupštini RS-a, da, ako je usaglašeno 28 amandmana između nadležnog skupštinskog odbora i bošnjačkih poslanika, trebalo usaglasiti i dva koja se odnose na prenošenje nadležnosti s RS-a na institucije BiH i glavni grad RS-a.
Ukazao je da ta dva amandmana mogu biti smetnja da bi se proces usvajanja amandmana na Ustav RS-a doveo dokraja, na opću dobrobit svih građana RS-a.

On je dodao da, ukoliko se ne usvoje primjedbe Bošnjaka, Klub Bošnjaka će staviti veto na usvojene amandmane na Ustav RS-a.

Bošnjački poslanici traže da se Ustavom RS-a propiše nacionalna struktura u organima vlasti u Banjoj Luci, koja bi bila definirana kao glavni grad RS-a.

Kada je u pitanju prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH, smatraju i da se to pitanje treba regulirati sporazumom između entiteta, a ne odrednicima o dvotrećinskoj većini kroz amandman na Ustav RS-a.

Murselović je obrazlažući svoj stav rekao da trenutno u Banjoj Luci nema nijednog bošnjačkog odbornika, a da predlaže da se u amandmanu o Banjoj Luci kao glavnom gradu RS-a utvrdi da bude najmanje 20 posto odbornika iz svakog od konstitutivnih naroda.

On je napomenuo da je slično rješenje ugrađeno i u drugim gradovima, navodeći primjer Sarajeva, Mostara.

„Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji da smo regulisali predstavnike manjina u lokalnim zajednicama, a nismo zaštitili konstitutivne narode“, naglasio je poslanik SBiH.

Ukoliko želimo, dodao je, da Banja Luka bude glavni grad RS-a onda se mora urediti i to pitanje.

Iznio je i stav da bi amandman, koji predviđa da bi se Ustavom reguliralo da RS ima mogućnost da uspostavlja specijalne i paralelne odnose sa susjednim državama, trebalo dograditi stavom - uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Murselović je rekao da, ako se prihvate predložene sugestije bošnjačkih poslanika, izbjet će se povlačenje vitalnog nacionalnog interesa.

Inače, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić pozvao je poslanike da usvoje predložene amandmane na Ustav RS-a i nepomenuo da će se o predloženim amandmanima glasati u paketu, a ne pojedinačno.

U Skupštini je i dalje oštra rasprava o predloženim amandmanima sa suprotstavljenim stavovima bošnjačkih i srpskih poslanika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: