Općina Centar
36

Veterinarskoj stanici Sarajevo uručeno vozilo za transport napuštenih životinja

Klix.ba
Foto: Općina Centar
U dvorištu veterinarske ambulante Slatina upriličena je primopredaja vozila za transport napuštenih pasa Kantonalnom javnom preduzeću „Veterinarska stanica Sarajevo“.

U dvorištu veterinarske ambulante Slatina upriličena je primopredaja vozila za transport napuštenih pasa Kantonalnom javnom preduzeću „Veterinarska stanica Sarajevo“.

Općina Centar Sarajevo nabavila je teretno motorno vozilo „caddy“ opremljeno sa osam boksova za transport napuštenih pasa na području Centra. Vrijednost vozila je gotovo 40 hiljada konvertibilnih maraka.

U ime načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića pomenuto vozilo su direktoru KJP Veterinarska stanica Sarajevo Almiru Džankoviću predali na korištenje njegovi saradnici Vahid Bećirević, Amela Landžo i Samir Šehović, saopćeno je iz Općine Centar.

Tom prilikom potpisan je i ugovor o međusobnim pravima i obavezama između Općine Centar i KJP „Veterinarska stanica Sarajevo“ kao i ugovor o davanju na korištenje motornog vozila za transport životinja.

Direktor Džanković se zahvalio Općini Centar na ovoj vrijednoj donaciji koja će im uveliko olakšati rad.

"Koristim priliku da izrazim veliku zahvalnost načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću na podršci kroz donaciju ovog vozila. Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo azil za napuštene životinje u Prači je odnedavno dat na upravljanje kantonalnoj Veterinarskoj stanici Sarajevo. Ovo vozilo ćemo koristiti prevashodno za udomljavanje pasa, istakao je Džanković.

Općina Centar je u prošloj godini Veterinarskom fakultetu u Sarajevu izdvojila sredstva za izradu studije o zbrinjavanju pasa lutalica na području ove lokalne zajednice. Jedna od predloženih aktivnosti je i nabavka vozila za transport napuštenih pasa.

Ova lokalna zajednica pokušavala je i ranije na više načina riješiti problem prisustva velikog broja pasa lutalica na gradskim ulicama, počev od finansiranja zbrinjavanja pasa lutalica u azilima, kao i njihove sterilizacije i kastracije, pa do saradnje sa udruženjima za zaštitu napuštenih pasa, što sve zajedno nije dalo učinkovite rezultate.

Rješavanje nagomilanih problema sa psima lutalicama direktno je u interesu građana, a Općina Centar će učiniti sve kako bi se on sistemski riješio i kako bi se obezbijedila sigurnost građanima, saopćeno je.