Tužilaštvo BiH
1

Veterinarski inspektor Ivo Kobaš priznao krivicu za uzimanje dara od 100 KM

A. Z.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Optuženi Ivo Kobaš (1964.), uposlenik Ureda za veterinarstvo BiH, priznao je krivicu za krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.
U okviru predmeta kodnog naziva “Indy”, optuženi uposlenik Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, na poziciji veterinarskog inspektora u potpunosti je priznao krivnju za krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. Kaznenog zakona BiH za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

Sukladno sporazumu, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju jedne godine koja se neće izvršiti ako u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo, sporedna novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, te udaljenje iz službe i zabrana obnašanja službene dužnosti u periodu od 5 godina.

Od optuženog se sukladno sporazumu, ima oduzeti nezakonita imovinska korist u iznosu od 100 KM, koju je stekao izvršenjem krivičnog djela.

Optuženi se tereti da je, prilikom ulaska vozila u BiH, primio dar u navedenom iznosu kako ne bi vršio pregled dokumentacije i provodio propisanu proceduru prilikom uvoza namirnica životninjskog podrijetla u BiH. Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela. Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.