Sarajevo
560

Veterinarski fakultet dobio savremenu opremu, studenti više neće učiti na pravim životinjama

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Izum profesora Ibrahima Arnautovića s Veterinarskog fakulteta izložen je na brojnim konferencijama i kongresima širom svijeta, a danas je zvanično stigao i na njegov fakultet i napravio historijsku promjenu za obrazovanje studenata.

Veterinarski fakultet opremu je dobio od Udruženja za prava životinja i okoliš Eva, Doctors Against Animal Experiments, InterNICHE i PETA-e.

"Ova konferencija je prvenstveno organizovana kako bi se na nivou Univerziteta u Sarajevu promovisale i prikazale alternative koje zamjenjuju korištenje životinja u edukaciji. Umjesto da koristite živu životinju, možete koristiti te module koji su upotrebljivi više puta", rekla je Maida Šabeta iz Udruženja za zaštitu okoliša i životinja Eva.

Na konferenciji je prikazan Jerry, alternativni pas koji ima jako mnogo funkcija i koji će se koristiti u ovoj instituciji.

"Profesor Arnautović je 2003. godine izumio jedan takav modul, čijem sam predstavljanju prisustvovala 2011. godine. Iznenadila sam se kad sam saznala da je autor tog modula profesor Arnautović sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Bila sam vrlo ponosna", ističe

Ubrzo je saznala da profesor Arnautović više nije među živima, zbog čega je ovu konferenciju nazvala po njemu.

"Veterinarski fakultet je prije deset godina počeo lagano ukidati korištenje životinja u edukaciji, a danas se na ovoj konferenciji u potpunosti završava ta praksa. Danas poklanjamo određenu količinu opreme fakultetu kako bismo omogućili da se koristi isključivo ova oprema, a ne životinje

Od stvari koje je Veterinarski fakultet danas dobio u donaciji izdvaja 3D printer koji može proizvesti vlažnu kožu, organe i sl., te vrijednu donaciju PETA-e koja je fakultetu poklonila tzv. sintetičku žabu koja se beskonačni broj puta može koristiti, a služi za disekciju.