Uloženo više od 50.000 KM
263

Veterinarski fakultet će pomoći u rješavanju problema napuštenih pasa

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ugovorom o saradnji između britanske nevladine organizacije Dogs trust i Veterinarskog fakulteta Sarajevo izvršene su značajne investicije u kapacitete fakulteta.

"Završena je potpuna rekonstrukcija veterinarske bolnice u zgradi fakulteta u koju je uloženo više od 50.000 KM i u njoj se sada može svakodnevno hospitalizirati 12 pasa po svim svjetskim standardima za hospitalizaciju i smještaj bolesnih i zdravih životinja. Životinje koje iz bilo kojeg razloga budu smještene u novu bolnicu bit će pod stalnim 24-satnim nadzorom stručnjaka i studenata Veterinarskog fakulteta", rekao je dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić pojašnjavajući značaj Ugovora.

Kako Fejzić navodi u izjavi za Fenu, nabavljena je i savremena oprema za dvije hirurške sale na Katedri za hirurgiju. Također, uskoro počinju i obuke veterinara iz cijele BiH koje će stručnjaci Veterinarskog fakulteta, zajedno s kolegama iz Velike Britanije, obučavati o najnovijim i savremenim metodama sterilizacije pasa i mačaka.

CIlj ovog programa je osposobiti što veći broj veterinara iz BiH za provođenje metoda sterilizacije, koje će smanjiti troškove operacija i ubrzati oporavak životinja nakon hirurškog zahvata, da bi što prije bile uključene u programe usvajanja i smještaja u azil kad su u pitanju napuštene životinje.

"S provedenom rekonstrukcijom bolnice i nabavkom opreme za Katedru za hirurgiju Veterinarski fakultet u Sarajevu je u potpunosti spreman i osposboljen da da puni doprinos u rješavanju problema napuštenih pasa ne samu u Kantonu Sarajevo nego i u cijeloj BiH", kazao je Fejzić.