Općina Novo Sarajevo
0

FOTO / Veterinari će kastrirati i sterilizirati 300 pasa lutalica

FENA
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, direktor KJP Veterinarske stanice iz Sarajeva Nedim Brdarić i dekanesa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Almedina Zuko potpisali su danas Ugovor o provođenju projekta, kastracije i sterilizacije pasa lutalica.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x
Ovim ugovorom reguliran je način hvatanja i vraćanja pasa lutalica na prvobitno stanište, što je preduvjet za realizaciju ovog projekta, s obzirom na nepostojanje zakonom predviđenog higijenskog servisa.

Općina Novo Sarajevo obavezala se da će supotpisnicima Ugovora izdvojiti po 15.000 KM u svrhu realizacije Projekta, koji će biti realiziran od juna do decembra.

Kako je načelnik Koldžo danas kazao sredstva za ovu namjenu osigurana su još prije šest mjeseci, ali je Općina insistirala da se u ovaj projekt uključi i Veterinarski fakultet kao visokoškolska ustanova s prostora općine Novo Sarajevo i kao dio Štaba civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, što nije slučaj s drugim općinama u Kantonu Sarajevo.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x
"Ovako će studenti s fakulteta moći raditi praksu i aktivno se uključiti u implementaciju ovog projekta", naveo je Koldžo.

Naglasio je da Općina očekuje intenzivne aktivnosti na rješavanju ovih problema i ukoliko se do kraja godine sredstva potroše u narednoj godini osigurat će se i dodatna sredstva iz budžeta općine.

Direktor KJP Veterinarske stanice iz Sarajeva Nedim Brdarić kazao je da je Novo Sarajevo treća općina u nizu s kojom se potpisuje ovaj ugovor, a ova općina je izdvojila najviše novca čime će se zbrinuti 300 životinja.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x
Kastracija i sterilizacija vršit će se u veterinarskoj stanici na Stupu i u Slatini, a ako bude potrebe osigurat će se i dodatno mjesto.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su predsjednica Udruženja "Help Animals" iz Sarajeva Gordana Ristić, predsjednik Udruženja "Avlijaneri" Adnan Smailbegović i član Udruženja "Av-MAU" Aldin Pašić.