Nismo klimoglavci
16

Veterani odbili potpisati sporazum s Vladom FBiH: Ne pristajemo na "inšallah sredstva"

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jedinstvena organizacija boraca Unija Veterana BiH nije prihvatila da potpiše sporazum o dostignutom nivou sredstava u Budžetu FBiH namijenjenih za rješavanje prava prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija od Federalnog ministarstva za pitanje boraca.

Sastanak predstavnika veterana s članovima Vlade FBiH održan je 5. aprila 2017. godine u zgradi Federalne vlade. Unija Veterana BiH smatra da je ponuđeni sporazum još jedna u nizu obmana i prevara za demobilisane borce od Ministarstva za pitanje boraca FBiH.

"Nikakvim sporazumima se ne rješavaju gorući problemi demobilisanih boraca, nego kvalitetnim zakonima u kojima se trebaju definisati osnovna prava za ovu boračku kategoriju. Preraspodjela nekih 'inšallah sredstava' u ponuđenom aporazumu ne predviđa demobilisane borce u prioritetu, cjepkanje po raznim boračkim kategorijama nekom preraspodjelom vodi u tom pravcu da većina nikada neće imati nikakve koristi od tih sredstava", poručili su iz Unije Veterana BiH.

Kako kažu, JOB Unija Veterana BiH neće dozvoliti nikome da manipuliše njima i nikada neće biti klimoglavci na štetu članova.

"Ne možemo nijemo posmatrati postupke resornog Ministarstva prema demobilisanim borcima, najugroženijoj boračkoj kategoriji. Stoga upozoravamo nadležne da su ovakvi postupci prošlost, u što ćemo ih vrlo brzo uvjeriti. JOB BiH zahtijeva od Vlade FBiH da pošalje u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica koji su već odavno završile radne grupe te jepredat u resorno ministarstvo koje pokušava nama iz nepoznatih razloga sakriti ovaj zakon u kojem je predviđen i borački dodatak", zaključuju iz Unije veterana.