Protest završen
0

Veterani FBiH se izborili za svoje naknade

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Protest demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida iz Federacije BiH ispred zgrade Vlade u Sarajevu završen je nakon što su predstavnici Vlade i Međunarodnog monetarnog fonda postigli dogovor da neće biti smanjenja naknada ovoj populaciji.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Safet Redžić rekao je da su federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i potpredsjednik Vlade FBiH Gavrilo Grahovac postigli dogovor sa MMF-om da se izbriše član 4. Interventnog zakona koji na štetu veterana predviđa mjere štednje koje su uslov za dobijanje aranžmana sa MMF-om.

Bevanda je rekao da je nakon trodnevnih razgovora sa MMF-om dobijena saglasnost da se pomenuti član briše, što znači da neće doći do smanjenja naknada veteranima i da u rebalansu budžeta neće biti mijenjana stavka koja se odnosi na ovu populaciju.

On je najavio da će ova odluka sutra biti potvrđena na sjednici federalne Vlade, kojoj će prisustvovati i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Safet Redžić.

Portparol federalne uprave policije Robert Cvrtak izjavio je ranije da su dvije osobe povrijeđene prilikom pokušaja nasilnog ulaska demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida u zgradu federalne Vlade u Sarajevu.

Grupa demobilisanih boraca i ratih vojnih invalida pokušala je ranije danas na silu da uđe u zgradu Vlade FBiH, ispred koje je hiljade veterana protestovalo protiv uvođenja Interventnog zakona i smanjenja njihovih naknada za deset odsto.

Jake mjere obezbjeđenje spriječile su nasrtaje nezadovoljnih veterana, a u incidentu je razbijen jedan prozor.