Sud BiH
0

Veštaci predstavili nalaze o ekshumiranim tijelima

FENA
Vještaci Hamza Žujo i Vedo Tuco, koje je angažiralo Tužilaštvo BiH na suđenju za zločin počinjen u Kalinoviku, predstavili su Sudu BiH nekoliko nalaza i mišljenja o ekshumiranim tijelima osoba čija se smrt na teret stavlja optuženima.

“Prisustvovao sam ekshumaciji na lokalitetu Tuneli, općina Foča, gdje je bilo ukopano 36 tijela, od kojih je 35 identifikovano. Na nekim tijelima su bili prijelomi i razaranja kostiju što je naneseno vatrenim oružjem, dok je kod nekih primjetno bilo djelovanje otvorenog plamena”, kazao je Žujo, prenosi BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Bundala, Neđu Zeljaju i Đorđislava Aškrabu za zločin počinjen na području općine Kalinovik, gdje je 1992. i 1993. godine civilno bošnjačko stanovništvo bilo zatvoreno u logoru “Barutni magacin”.

Zatvorenici su odvođeni na različite lokacije i ubijani, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni nekoliko godina nakon rata. Bundalo je, prema optužnici, u svojstvu komandanta Taktičke grupe Kalinovik, aktivno učestvovao u formiranju i organiziranju funkcioniranja logora “Barutni magacin”, dok je Đorđislav Aškraba nadzirao taj logor.

U to vrijeme Zeljaja je bio komandir Stanice javne bezbjednosti Kalinovik.

U svom nalazu i mišljenju vještak Žujo se “nije mogao izjasniti o uzroku smrti 36 osoba” čija su tijela pronađena na lokalitetu Tuneli, općina Foča, istaknuvši da su pronađene povrede “bile teške i opasne po život”.

“Našao sam povrede, ali se ne mogu izjasniti o neposrednom uzroku smrti. Ali, s takvim povredama može nastupiti nasilna smrt”, kazao je Žujo, ne mogavši se izjasniti ni od čega je nastala vatra, iako su na nekim ostacima pronađeni tragovi sagorijevanja.

Žujo je uradio nalaz i mišljenje i za dva tijela pronađena na lokalitetu Jelašci, općina Kalinovik. Kazao je da je ekshumacija urađena 21. juna 2000. godine i da su identificirani Hajdar Pervan i Derviš Regoje, ali se ne može izjasniti o uzroku njihove smrti jer na kostima nije našao povrede.

U nalazu i mišljenju o ekshumaciji s lokacije Vjetren brdo, općina Kalinovik, gdje su pronađena dva tijela, Žujo se “nije mogao izjasniti o uzroku smrti”.

“Na kostima pronađenim na Vjetren brdu nisam našao povrede, pa se ne mogu izjasniti o uzroku smrti. Tijelo 1 je identificirano kao tijelo Murata Redžovića, dok je za drugo naknadno utvrđeno da je pripadalo Muji Pervanu”, kazao je Žujo, naglasivši da “ne može isključiti mogućnost da smrt nije nastala nasilnim putem”.

Može se desiti, pojasnio je Žujo, da su povrede bile na mekim tkivima kao što su trbušni organi, ali su ta tkiva do obdukcije istruhla.

Vještak Žujo je, po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, radio i reekshumaciju tijela koje je na gradskom groblju Visoko vođeno kao N.N.

“Ekshumaciju N.N. je radio vještak Ilijas Dobrača. Ponovnom ekshumacijom, koja je urađena u oktobru 2007. godine, utvrdili smo da se radi o Šabanu Loči”, kazao je Žujo, ne mogavši se sjetiti da li je dao potvrdu o smrti tog lica njegovoj porodici.

Drugi vještak Tužilaštva, Veso Tuco, radio je 22. septembra 2004. godine na ekshumaciji na lokalitetu Ustikolina, općina Foča, gdje je pronađen jedan leš. Identifikacijom je utvrđeno da je riječ o Mustafi Šorulji.

“Uzrok smrti Mustafe Šorulje je strijelno ozljeđivanje grudnog koša i razaranje glave”, kazao je Tuco.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. mart.