Presuda Suda u Tuzli
56

Vesni Švancer, bivšoj potpredsjedavajućoj Parlamenta FBiH, dvije i po godine zatvora

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Bivša potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer danas je u prvostepenom postupku pred Općinskim sudom u Tuzli osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Švancer je sudija Općinskog suda u Tuzli Damir Arnautović osudio zbog počinjenja krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti uz krivično djelo prevare.

Kako je navedeno u obrazloženju presude, Švancer je za počinjenje krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela osuđena na godinu zatvora, za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja je dobila godinu i četiri mjeseca zatvora, dok joj je za krivično djelo prevare izrečena kazna u trajanju od četiri mjeseca. Shodno svemu, Švancer je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije i po godine zatvora.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Švancer je osuđena na osnovu optužnice Tužilaštva Tuzlaskog kantona, u kojoj je navedeno da je na poziciji potpredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH formirala udruženje u kojem su bili njena vozačica Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uslovljavali te osobe da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Na ovakav su način, a prema optužnici Tužilaštva TK, Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizatorica udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, nakon što bi ih uslovili članovi udruženja ili sama Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Tako je Švancer sebi ili članovima udruženja pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 14.350 KM. U ovom krivičnom postupku saslušan je veći broj svjedoka, odnosno osoba kojima su dodjeljivani grantovi. Oni su, između ostalog govorili o tome na koji način im je dodjeljivan novac, a koji su potom morali vraćati.

Kako je navedeno u presudi, Švancer je počinjenjem krivičnih djela lično protivpravno prisvojila 11.350 KM. Ova sredstva će joj biti oduzeta. Također, presuda nije pravosnažna, a tužilaštvo i dobrana imaju pravo žalbe 15 dana.

Osuđenoj koja se tereti da je formirala grupu za činjenje krivičnih djela također je izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima državne, entitetske i kantonalne vlasti, zatim javnim preduzećima i ustanovama u trajanju od deset godina.

U zatvorsku kaznu će joj biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Švancer je bivša članica Saveza za bolju budućnost (SBB) s obzirom na to da ju je nakon potvrđivanja optužnice stranka isključila iz članstva.