Utrka protiv SDA
339

Vesna Saradžić: Ukoliko ljudi u Konjicu žele promjene, tu je SDP

G. Š.
Vesna Saradžić
Vesna Saradžić
Kandidatkinja SDP-a za načelnicu Konjica Vesna Saradžić javnosti je već poznata iz svijeta politike po brojnim angažmanima i funkcijama koje je obnašala. U intervjuu za Klix.ba govori o korjenitim promjenama, jer smatra da su društvo oslabili nepravda, nepotizam i korupcija.

Iz njene biografije poznato je da je bila bibliotekarka u Gradskoj biblioteci Konjic, sekretarka Instituta za jačanje demokracije Konjic, potpredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH te Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i zamjenica predsjedavajućeg Skupštine HNK, ali manji je broj onih koji znaju da je ona bila Titova miljenica, kao vokalna solistica hora Djevojke s Neretve.

Prisjetila se vremena kad je bila glavna zvijezda u horu Djevojke s Neretve koji je vodio ruski profesor muzike Sergej Beljajev. Mnogi i danas pričaju da, kad bi ona zapjevala "Stan, Neretvo, stani vodo", nema onog ko ne bi zaplakao, pa čak i Tito, zbog čega je bila njegova miljenici pozivana na brojne manifestacije. Kaže nam da je sve to na nju ostavilo traga i njen daljnji angažman kroz politiku.

"Mene je formiralo jedno vrijeme, kao i mnoge generacije koje su odrastale u tom vremenu. Možemo pričati šta hoćemo, ali današnje političke elite su se potrudile da u mnogim segmentima tadašnje vrijeme izgleda kao bajka… A kad znate za bolje, ljepše, pravednije društvo, onda ni razmišljanja u tom smjeru ne mogu izostati. Socijaldemokratija koju ja živim i zastupam je upravo takva, to nije samo politička opcija, to je način života kojim živite ili ne živite", kazuje nam Saradžić.

Zbog toga je prema njenim riječima u fokusu kampanje za lokalne izbore kvalitetan program.

"S obzirom na to da smo svjedočili jednoj politici koja je skoro trideset godina upravljala ovim gradom, naravno da je spisak prioriteta podugačak", ističe Saradžić.

Na prvom mjestu je, kako nam kaže, stvaranje povoljnije klime za poslodavce i investitore u opštini Konjic, što bi omogućilo optimalne uslove za proizvodnju novih vrijednosti.

"Naravno, svaki segment društva je priča za sebe i zavređuje moj nesebičan angažman. Opština smo s dobrim pretpostavkama, dobrim potencijalom, samo što to treba staviti u funkciju da bude od koristi svim stanovnicima naše opštine", naglasila je Saradžić.

Dodaje da je najviše teritorije pod šumom u HNK u Konjicu, ili se bar nada da je još uvijek tako.

"Ostavili su nas bez zakona o šumama i na nivou kantona i na nivou Federacije. Da li je, uopšte, potrebno naglasiti zašto je tako? Naravno da nije, da se lakše krade…", konstatira Saradžić.

Napominje da je Konjic bogat i vodama, ima Neretvu, Boračko jezero, Jablaničko jezero, ine pritoke, što je vrlo dragocjen resurs.

"Međutim, u ovom momentu potrebno je stati u zaštitu i sačuvati što se može. Jer, nije nam bitna samo količina, već i kvalitet, a to trenutno nemamo. Zdrava voda produžava ljudski vijek i kvalitet življenja. Kakvu ćemo vodu piti i u kakvoj vodi ćemo se kupati zavisi prvenstveno od same zajednice, pa onda i od nivoa svijesti svakog pojedinca", kaže Saradžić.

Smatra da Konjicu hitno treba promjena koja će vratiti pravdu u opštinske institucije, a time i nadu da može bolje.

"Oboljeli smo kao društvo, oslabili su nas nepravda, nepotizam, korupcija… Potrebno je da naši građani ne zavise od toga ko sjedi u kabinetu opštinskog načelnika, već da završe posao. A to možemo postići samo korjenitim promjenama, nikako politikom koja nas je dovela na ove grane", tvrdi Saradžić.

Dodaje kako se mogućnost građanima da svojim glasovima promijene koncept vladavine koja se nije mijenjala od ratnih dana otvara 15. novembra, kad očekuje da će to i pokazati.

"Previše dugo sve ovo traje, pa mi se čini da su i građani postali svjesni da ovako više ne ide, da moramo ići u promjene i da se treba dati prilika drugim ljudima, ljudima s konkretnom vizijom i rješenjima", konstatira Saradžić.

Smatra da građani moraju imati jasno izdefinisan stav i kriterije kakvog načelnika žele, i to svojim glasanjem pokazati.

"U Konjicu su dva kandidata, dva potpuno različita koncepta upravljanja opštinom. I ukoliko su zadovoljni postojećim stanjem, zna se kako će glasati. Ukoliko žele promjene, odlučit će se za novo i drugačije", zaključila je Saradžić.