Sud BiH
0

Veselinu Vlahoviću produžen pritvor

Sarajevo-x.com
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Sud BiH produžio je za tri mjeseca pritvor Veselinu Vlahoviću „Batku“, osumnjičenom za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca, javio je Birn Justice Report.

Prema odluci Suda BiH, pritvor Vlahoviću može trajati do 26. februara iduće godine.

Produženje pritvora Tužilaštvo BiH je zatražilo zbog sumnje da bi Vlahović boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i saučesnike, narušiti javni red i mir ili postati nedostupan organima gonjenja u BiH.

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH na ročištu održanom 24. novembra ove godine kazao je da se nisu promjenili raniji razlozi za određivanje pritvora, istaknuvši da će u narednom periodu saslušati između 30 i 50 svjedoka, te prikupiti nove materijalne dokaze.

Na tom ročištu Vlahović se nije pojavio jer tvrdi da se ne osjeća dobro „zbog terapije kojoj je podvrgnut jer pati od mješanog poremećaja ličnosti“.

Radivoje Lazarević, branilac osumnjičenog je zatražio od Suda BiH da se odredi „kraći pritvor“ jer smatra da razlozi za produženje pritvora nisu objektivni i opravdani.

Vlahović se nalazi u pritvoru od 26. augusta ove godine, kada je izručen iz Španije, gdje je uhapšen početkom marta.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči za sudjelovanje u ubistvima, zlostavljanjima, silovanjima, pljačkanjima, te odvođenjima civila Bošnjaka i Hrvata iz njihovih stanova u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca.