Sud u Španiji
0

Veselinu Vlahoviću Batku produžen pritvor

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Veselinu Vlahoviću zvanom Batko sud u Španiji danas je potvrdio odluku o produženju pritvora te dao rok od 40 dana da zemlje koje traže njegovo izručenje pošalju svu neophodnu dokumentaciju, saznaje Sarajevo-x.com od bh. ambasadorice u Madridu Željane Zovko.

"Vlahović je danas bio na saslušanju te mu je pritvor produžen na neodređeno vrijeme. Dat je rok od 40 dana u okviru kojeg se očekuje da zemlje koje traže njegovo izručenje, BiH, Srbija i Crna Gora, pošalju potpunu dokumentaciju. Mi smo predali zahtjev za ekstradiciju i još uvijek očekujemo da originalna dokumentacija stigne u ambasadu. Bosna i Hercegovina treba u roku od 40 dana prikupiti svu neophodnu dokumentaciju i obrazložiti svoj zahtjev za ekstradiciju", kazala je Zovko.

Veselin Vlahović, poznat kao monstrum sa Grbavice, je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice u mjestu Alicanteu, u Španiji. Prema pisanju medija, prilikom hapšenja je imao lažne bugarske dokumente i pružao je otpor.

Veselin Vlahović Batko, pripadnik vojske Republike Srpske se sumnjiči za desetine ubistava u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca od 1992. do 1995. godine.

Izručenje Vlahovića traže i pravosudni organi Crne Gore jer protiv njega vode istragu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koji je počinjen u BiH. Vlasti ove zemlje su potjernicu za Vlahovićem raspisale i jer je 2001. godine pobjegao iz zatvora u Spužu, gdje je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Ministarstvo pravde Srbije će također zatražiti izručenje Vlahovića, jer je u Okružnom sudu u Novom Sadu pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva.