|

Veselinović: Zatraženo produženje pritvora

Veselinović: Zatraženo produženje pritvora
0
S
Sarajevo-x.com / BIRN
26.12.2007. u 14:57
0
komentara
0

dijeljenja
Veselinović: Zatraženo produženje pritvora
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Radu Veselinovića, osumnjičenog za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Veselinović je osumnjičen da je, kao komandant Vojne policije tadašnje vojske Srpske Republike BiH u Hadžićima i član Kriznog štaba, učestvovao u sistematskom progonu, zlostavljanjima i ubistvima civila, te krađi imovine civila i njihovom smještanju u logor u Sportsko-rekreativnom centru u Hadžićima.

Produženje pritvora zatraženo je “zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedena djela”, te “zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti uticaja na svjedoke, prikrivače ili saučesnike i zbog sigurnosti građana”. Obrazlažući ove razloge, tužilac Milorad Barašin naveo je i da sin osumnjičenog živi u Srbiji, “što povećava opasnost od bjekstva”.

Istraga protiv Veselinovića će biti okončana za mjesec i po dana, najavio je tužilac.
Advokat Milorad Rašević osporio je sve razloge za produženje pritvora, osim postojanja osnovane sumnje u ovoj fazi postupka. Rašević je stavio primjedbu na navode Tužilaštva prema kojima je Veselinović bio član Kriznog štaba opštine Hadžići.

“Pretpostavljam da je u Hadžićima bilo i školovanijih ljudi od mog branjenika, koji je završio osam razreda osnovne škole”, rekao je Rašević. Negirao je da je Veselinović pripadao Vojnoj policiji i predložio da se kao utvrđena prihvati činjenica da je bio pripadnik rezervnog sastava policije.

Odbrana i osumnjičeni izjavili su da ne postoji opasnost od bjekstva.

“Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu otvorilo je istragu protiv Veselinovića 2001. godine i raspisalo potjernicu. Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu 2005. godine. Zašto se toliko čekalo?”, upitao je advokat Rašević upućujući kritiku na rad pravosuđa.
Rade Veselinović takođe se obratio sudu.

“Sin me čak i zvao da dođem kod njega u Srbiju, ali nisam htio. Ne osjećam se toliko krivim”, rekao je osumnjičeni te dodao: “Da ja imam penziju od 1.000 ili 2.000 maraka, možda bih bio i u Americi. Ali sa 204 KM neću nigdje da idem. Radije ću biti u zatvoru nego kopati kukuruz po Srbiji.”

Umjesto pritvora, Odbrana je predložila određivanje mjere ograničenog kretanja i redovnog javljanja u stanicu policije.

Sud će naknadno odlučiti o produženju pritvora, koji ističe 30. decembra. Veselinoć je uhapšen 29. novembra u svojoj kući na području opštine Pale.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.