BiH
4

Verifikacijom podataka u matičnom uredu smanjite gužvu i brže dođite do dokumenata

Piše: M. Ć.
Gužve u Cazinu (Foto: Klix.ba)
U vrijeme ljetnih dana stvaraju se velike gužve u objektima i prostorijama MUP-ova u skoro svim kantonima i gradovima zbog činjenice da veliki broj građana BiH mijenja lične dokumente, pasoše ili putne isprave. U cilju smanjenja gužvi i građani mogu odraditi bitan dio "posla" tako što će u matičnim uredima verificirati svoje lične podatke i time skratiti proces provjere i izrade dokumenata.

Velike gužve ispred zgrada MUP-ova su realnost posljednjih mjesec dana širom BiH.

Vjerovatno se najveći redovi bilježe u Unsko-sanskom kantonu, budući da brojni Krajišnici iz dijaspore posjećuju svoj rodni kraj kako bi tu proveli godišnji odmor, posjetili porodicu, ali i zamijenili biometrijske pasoše, vozačke dozvole i druge identifikacijske dokumente. Bar oni koji su i dalje lojalni bh. ispravama i 'papirima'.

Provjera i verifikacija podataka u matičnim uredima

Hasan Salkić, šef Službe za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Cazin, ističe da i građani mogu znatno utjecati na rješenje problema i smanjenje gužvi.

"Jedan dio odgovornosti za gužve definitivno leži i u građanima. Većina njih nikada nije provjerila svoje podatke u matičnim uredima, kako bi provjerili jesu li 'uredni' podaci u knjizi rođenih ili knjizi državljana, odnosno da li su ti podaci verificirani. Upravo bi to olakšalo rad službama MUP-a koje se bave izradom biometrijskih dokumenata", kaže Salkić.

On napominje da verificirani podaci smanjuju cjelokupan proces izrade dokumenata, odnosno neverificirani podaci produžuju taj rok.

"Ukoliko je podatak verificiran u matičnom uredu, MUP ima mogućnost da te podatke automatski 'povuče' te da se ne traži njihova provjera kroz matične urede. U suprotnom, povećava se broj dana za izradu nekog dokumenta sa 7 ili 15 dana, na čitavih 30 dana“, ističe naš sagovornik.

Nadalje, on navodi da je u samo dvije posljednje sedmice MUP Cazin izdao više od 2.000 putnih isprava te da bi pravovremenom provjerom ličnih podataka u matičnim uredima gužve bile smanjene, a proces izrade dokumenata ubrzan.

Korist i za pojedinca i za društvo

Stoga se apelira na sve građane da posjete svoje matične urede i u kratkom vremenskom roku provjere i potvrde svoje lične podatke, donoseći na taj način korist i sebi, ali i društvu u konačnici.

Podsjećamo, uvođenjem jedinstvenog centralnog matičnog registra u FBiH, građani svoje izvode iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i vjenčanih te uvjerenja o državljanstvu, mogu dobiti u bilo kojem od 385 matičnih ureda u FBiH, bez obzira na mjesto prebivališta. Na ovaj način znatno je olakšano dobijanje potrebnih dokumenata, čime mnogi štede vrijeme, ali i novčana sredstva za putovanje.

Potrebno je samo podatke verificirati u matičnom uredu, poslije čega se svi podaci pohranjuju u Centralni registar u Federalnom MUP-u. Nakon tog procesa, građani željeni dokument mogu dobiti u bilo kojem gradu u Federaciji BiH.

Osim toga, novi sistem omogućava razmjenu podataka između različitih organa i nivoa vlasti u potpunosti elektroničkim putem, čime se pruža učinkovitija i sigurnija usluga građanima. Na ovaj način se, primjerice, na izdavanje vozačke dozvole i lične karte u FBiH čeka sedam dana kraće, nego što je to bio slučaj do sada.