BiH
0

Vera Jovanović nova predsjednica Helsinškog komiteta u BiH

FENA
Vera Jovanović je danas u nastavku februarske sjednice skupštine Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH (HK u BiH) izabrana za predsjednicu tog udruženja.

Jovanović je u svom obraćanju kazala da će se u toku naredne dvije godine, koliko traje njen mandat, najviše boriti za socijalna prava građana.

Vera Jovanović 15 godina je bila ombdusman za ljudska prava u FBiH, a prije rata obavljala je dužnost javnog tužioca u Okružnom sudu u Sarajevu i bila sudija Upravnog i Vrhovnog suda BiH, stoji u njenoj biografiji.

Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada koje se tiču ljudskih prava.

U izjavi novinarima je kazala da su nevladine organizacije ostale usamljene da se bore za ljudska prava u BiH, ocijenivši da su ljudska prava u BiH u lošoj situaciji.

Vera Jovanović je za protukandidata imala Ćazima Sadikovića, univerzitetskog profesora u penziji, a dva kandidata Božidar Gajo Sekulić i Jasna Bakšić-Muftić odustali su od kandidature.

Na sjednici je imenovan i novi Upravni odbor HK u BiH, koji se sastoji od šest članova i čine ga Miloš Purković, Sinan Alić, Željka Mihaljević, Naida Softić, Jasmina Babić i Enver Murgić.

Iako na dnevnom redu današnje sjednice nije bila rasprava o statutu HK u BiH, članovi skupštine problematizirali su neke odredbe važećeg statuta.

Naime, iako ova skupština broji preko 120 članova, samo njih 30 bilo je prisutno na sjednici. Međutim, Statutom HK u BiH je regulirano da se rukovodstvo ovog tijela može birati natpolovičnom većinom prisutnih članova.

Dosadašnji v.d. predsjednika HK u BiH Sinan Alić je objasnio da sadašnji statut nema ni odredbu kojom bi članovi ovog tijela bili isključeni iz skupštine ukoliko pet ili više godina nisu prisustvovali sjednicama i učestvovali u radu.

Zbog toga je danas jednoglasno usvojen zaključak kojim se novoizabrani članovi Upravnog odbora i predsjednica zadužuju da u narednom periodu iznađu rješenja za korekciju statuta.

Navedeno je da to pričinjava problem budući da je samo šest članova, od svih koji nisu bili danas prisutni, opravdalo svoj izostanak.

Profesor Sulejman Redžić, član i osnivač skupštine HK u BiH, problematizirao je proceduru po kojoj se bira novo rukovodstvo, a Alić je objasnio da je ostavljena mogućnost da Upravni odbor predlaže kandidate, ali i da svaki član HK u BiH ima pravo da se samostalno kandidira.

Alić, s druge strane, nije htio objašnjavati na koji način su današnji kandidati dobili kandidaturu kako ne bi na taj način favorizirao nekoga, naglasivši da je odabran najdemokratskiji način izbora predsjednika i UO.

Alić je na sjednici prezentirao i rad ove nevladine institucije u periodu od februara do danas navodeći da je skupština primila 521 novi predmet, od čega se 221 odnosi na predmete organa uprave, te da je razgovarano sa 1.498 građana.