{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veoma uspješna akcija kontrole rada nacrno u Tuzli

F
8.8.2007. u 15:24
0
0
Veoma uspješna akcija kontrole rada nacrno u Tuzli
0
Veoma uspješna akcija kontrole rada nacrno u Tuzli
Tuzla
Julska akcija inspektora u borbi protiv rada nacrno najprije je utjecala na skraćivanje spiskova nezaposlenih. Primjera radi, samo u općini Srebrenik na čijim se spiskovima nalazi oko sedam hiljada imena, tokom prošlog mjeseca broj nezaposlenih smanjen je za više od 250.
Pretpostavka šefa tamošnjeg Biroa za zapošljavanje upravo vodi ka efektima ove akcije. Inače od njenog početka do danas, a prema pokazateljima Kantonalne administrativne službe Fonda PIO Tuzla, u Tuzlanskom kantonu prijavljeno je 8.598 radnika.

Primjera radi, tokom juna poslodavci su prijavili 2.100, tokom jula čak 6.000, a samo u prvoj sedmici augusta 420 radnika. Sve to ukazuje na činjenicu da je zajednička akcija federalne i kantonalnih vlada dala pozitivne rezultate, ali da se time ne smijemo zadovoljiti.

Osim što je uvećan broj zaposlenih, povećat će se i prihodi u fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja, no garantira li to da će poslodavci i mimo pojačanih kontrola inspektora rada prijavljivati zaposlene.

Kantonalni ministar finansija Sead Bećirović smatra da će efekti biti jasniji krajem augusta, jer će sve vlade u Federaciji razmatrati njen cjeloviti izvještaj, ali i prijedlog mjera zaustavljanja rada nacrno. To se prije svega odnosi na smanjenje stopa doprinosa o čemu bi se u Federaciji trebalo ozbiljno razmisliti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: