Sindikat rudara
0

Veoma teško stanje u rudarstvu BiH

FENA
Trenutno stanje u radarstvu BiH je veoma teško, a rudari se nalaze na rubu siromaštva, poruka je svečane sjednice koju je Samostalni sindikat radnika rudnika uglja organizirao danas u Sarajevu povodom 21. decembra - Dana rudara.

Ocijenjena je alarmantnom situacija u vezi s uvjetima rada u rudnicima, te ukazano na sporost sistemskog rješavanja problema rudara.

Rudari se nadaju će u narednom periodu nadležne institucije prepoznati prioritete u ovoj oblasti, kao što su modernizacija i opremanje rudnika kako bi se stvorili uvjeti za humanizaciju rada u rudnicima i bolje rezultate rada.

Predsjednik Sindikata rudara BiH Jakub Ljubović ocijenio je pozitivnim što je u ovoj godini usvojen federalni Zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika, te očekuje konkretne korake na njegovoj realizaciji u narednoj godini.

"Za rudare je u ovom trenutku najavažnije da se političke partije dogovore i da rudari dobivaju za svoj rad onoliko koliko zaslužuju, jer su trenutno na rubu siromaštva", poručio je Ljubović.

Čestitajući Dan rudara, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo kazao je kako je ova godina bila za rudare bolja od prošla. Podsjetio je na usvajanje zakonske regulative u ovoj oblasti, koja predstavlja korak prema ostvarenju cilja, a to je jedinstven energetski sektor.

Naveo je kako je u nacrtu federalnog budžetu za narednu godinu planirano 28 miliona KM za rudnike.

"Nadam se da ćemo doći do kapaciteta koji će omogućiti modernizaciju rudnika i to bez optuštanja radnika, te stvaranje perspektive za nova zapošljavanja", ustvrdio je ministar Hećo.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber izrazio je nadu da će u narednoj godini biti učinjen značajan iskorak u pravcu rješavanja problema rudara.

On je rudarima ukazao na potrebu njihovog jedinstva, zajedništva i solidarnosti, kao osnovnog preduvjeta za provedbu zakonske regulative koju su usvojili vlada i parlament.

Biber očekuje da nadolazeća ekonomska kriza, za koju najavljuju da će zahvatiti sve segmente društva, neće biti prepreka za ostvarenje zahtjeva rudara u BiH.

Na svečanoj sjednici povodom Dana rudara uručeno je i nekoliko priznanja za doprinos radu u ovoj oblasti.